2011 számokban és szavakban 2. rész – ügytípusok, változások

Amennyiben a termék és szolgáltatás megkülönböztetést alkalmazzuk az eljárás tárgya tekintetében, megállapíthatjuk, hogy enyhe fölényben voltak a szolgáltatások számai a  termékekkel szemben 2011. során. 

A kép eltávolítva.

Az egyes ügytípusoknál külön-külön elemezni kívánjuk az adott típusra jellemző ügyszámváltozást, annak mértékét, valamint az azokra jellemző legfontosabb tulajdonságokat. Általánosságban az alábbi megoszlásban érkeztek be az egyes ügytípusokban fogyasztói kérelmek 2011-ben. 

A kép eltávolítva.

Mindez azt jelenti, hogy a beérkezett ügyek több mint 44%-a a kereskedelem tárgykörében érkezett, míg közel 28%-a az egyéb szolgáltatások tárgykörében. 

A kép eltávolítva.

Az alábbi táblázat jól mutatja, hogy ugyan majdnem mindegyik ügytípusban emelkedés következett be az ügyszámokat illetően mind 2009-hez, mind 2010-hez képest, azok mértéke azonban közel sem azonos.

A kép eltávolítva.

A táblázatból először is kitűnik, hogy egyetlen ügytípusban, az építőipari szolgáltatások területén következett be csökkenés 2010-hez képest, míg nagyjából stagnált az utazási szerződésekkel (15%-os növekedés) kapcsolatos ügyek száma. Ugyancsak elmondható ez a pénzügyi-biztosítási jogvitákra is (3%-os növekedés), azzal a különbséggel, hogy mindössze 2011. június 30-ig járhattak el a megyei, fővárosi kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek ezen ügyekben. Ezt követően hatáskör hiánya miatt kénytelenek voltak megszüntetni az eljárást.

A korábbi évekhez hasonlóan nem kis mértékben nőttek a kereskedelemmel (33%) és az egyéb szolgáltatásokkal (23%) kapcsolatos ügyek, míg a közüzemi szolgáltatások körében 52%-os, kiemelkedően nagy az ügyszámnövekedés.

Az egyes ügytípusokról és azok arányainak változásáról később részletesen szólunk. 

Sorozatunk első része ide kattinva tekinthető meg.