Ajánlás a termékbemutatók és más közvetlen termékértékesítés fogyasztóvédelmi kérdéseiről

A bizottság az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 15. § (4) bekezdése, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994 . (IX. 30 .) OGY határozat 96/B. §-a alapján az alábbi állásfoglalást hozta:

A bizottsági ülésen elhangzottak megerősítették a Fogyasztóvédelmi bizottság 2010. december 8-án tartott ülésén, a termékbemutatókkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi panaszok, valamint a vonatkozó jogi szabályozás áttekintéséről szóló téma megvitatása eredményképpen elfogadott tájékoztató megállapításait. A közvetlen értékesítés egyes formái közül változatlanul a termékbemutatók kapcsán merülnek fel fogyasztóvédelmi problémák, amelyek különösen az idősebb korosztályhoz tartozó fogyasztókat érintik. A bizottság ezért továbbra is aktuálisnak tartja a 2/2010-2014. számú tájékoztatóban megfogalmazott állásfoglalását és javaslatait.

A fogyasztók magasabb szintű védelme érdekében a bizottság szükségesnek tartja, hogy a fogyasztók jogairól, a 93/13/EGK tanácsi irányelv és az 1999/44/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról, valamint a 85/577/EGK tanácsi irányelv és a 97/7/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2011. október 25-i 2011/83/EU irányelvének megfelelő rendelkezések minél hamarabb elfogadásra kerüljenek.

A közvetlen értékesítés területén felmerülő fogyasztóvédelmi problémák megelőzése érdekében megerősítendőnek és támogatandónak tartja a bizottság a hatóságok, valamint a fogyasztóvédelmi civil szervezetek ezen a területen végzett tájékoztató tevékenységét. Hasonlóképpen fontosnak tartja a bizottság a szakmai szervezetek azon törekvését, hogy a tisztességes verseny és a fogyasztóbarát vállalkozás érdekében figyelemmel kísérjék és segítsék tagszervezeteik fogyasztóvédelemmel kapcsolatos tevékenységét.