BBT/2598/2013 Fővárosi Vízművek Zrt. (1134 Budapest, Váci út 23-27.) vállalkozással szembeni ügyben

2014. február 17.

Budapesti Békéltető Testület

1016 Budapest, Krisztina krt.99.

 Levelezési cím:1253 Budapest, Pf.10

Telefon:488-2131 Fax:488-2186

e-mail cím:bekelteto.testulet [at] bkik.hu

A kép eltávolítva.

BBT/2598/2013

 

Budapesti Békéltető Testület előtt fenti számon fogyasztó kérelmére a Fővárosi Vízművek Zrt. (1134 Budapest, Váci út 23-27.) vállalkozással szembeni ügyben a fogyasztói jogvita eldöntése érdekében az eljáró tanács alulírott napon a következő

 

A J Á N L Á S T

teszi:

 

A vállalkozás az írásba foglalt ajánlás kézhezvételét követő 15 napon belül állítson ki helyesbítő számlát a fogyasztó részére és a 213 m3-es követeléséből írjon jóvá 211 m3 fogyasztást, követelését csökkentse le 2 m3 ellenértékére az58/2013. (II. 27.) Korm. Rendeletet 67. § (10) bekezdésében írt számítási mód alapján.

Az így kiszámított díj és a befizetett 50.328 Ft különbözetét fizesse vissza fogyasztónak.

 

A tanács ajánlása ellen fellebbezésnek nincs helye, annak hatályon kívül helyezése - jogszabályban meghatározott esetekben kérhető a Fővárosi Törvényszéktől.

 

 

A fogyasztó kérelme szerint nyaraló ingatlanában a X hrsz. alatt 2012.10.11-én elszámoló számlát kapott a vállalkozásától.

Összesen 213 m3-es követelést támasztottak felé, miközben az előző időszakokban a leolvasási időszaktól függően 37-41 m3 fogyasztások voltak. Nyilvánvalóan hibás lett a mérő, vagy elfolyt a víz. Sérelmezte a 49.388 Ft-os számlát, kérte annak törlését.

Kihívta a Vízművek alkalmazottját, akik megállapították, hogy vízelfolyás történt az óránál, de nem lehetett hallani, az aknába pedig nem lehet lejutni.

Mivel panaszát elutasították befizette a kiküldött 50.328 Ft-os számlát, de a Békéltető Testülethez fordult és kérte, hogy fogyasztói kifogása kivizsgálásra kerüljön. Fogyasztói igényét akként jelölte meg, hogy a befizetett 50.328 Ft visszafizetését kéri.

Kérelméhez csatolta a számlát, csekket, panasz-levelét, az azt elutasító levelet, jelölési jogával nem élt.

 

A békéltető testület elnöke szerint az ügy egyszerű megítélésű, ezért az eljárás lefolytatására Fogyasztóvédelemről szóló 1997.évi CLV. törvény – a továbbiakban Fgytv. – 25. § (3) bekezdése alapján dr. Karácsony Gabriella személyében egyedül eljáró testületi tagot jelölt ki. továbbá a meghallgatás 2013. november 12-én 15.00 órai időpontjáról feleket az Fgytv 29 §-ban foglaltaknak megfelelően értesítette. Az értesítésben közölte a felekkel a kijelölt eljáró testületi tag személyét, és felhívta a felek figyelmét arra, hogy az Fgytv. 25. § (3) bekezdésében meghatározottak szerint nyolc napon belül kérhetik, hogy a testület háromtagú tanácsban járjon el. Felek határidőben ez irányú kérelmet nem terjesztettek elő.

 

Az értesítésben a békéltető testület elnöke a vállalkozást felszólította, hogy az értesítés részére történt kézbesítésétől számított nyolc napon belül írásban nyilatkozzon (válaszirat) a fogyasztó igényének jogosságát és az ügy körülményeit illetően, nyilatkozatában jelölje meg az állításait alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait, illetve csatolja azokat az okiratokat (ezek másolatát), amelyek tartalmára bizonyítékként hivatkozik. Figyelmeztette a vállalkozást, hogy az ügy érdemére vonatkozó nyilatkozattétel elmaradása esetén a tanács a rendelkezésére álló adatok alapján határoz.

 

A vállalkozás válasziratot küldött, melyben arra hivatkoztak, hogy „felhasználó rendszeres ellenőrzési és karbantartási kötelezettségét elmulasztotta- ezért panaszát elutasították, melyet most is fenntartanak.

 

Vállalkozás képviselője a meghallgatáson megjelent. A válaszirat másolata fogyasztó részére átadásra került.

 

A meghallgatáson a fogyasztó személyesen megjelent, az eljáró tanáccsal szemben kifogást, kizárási indítványt nem terjesztett elő. A meghallgatáson a fogyasztó fenntartotta kérelmét, elmondta, hogy ő az aknába nem tud lemászni, az elfolyást pedig nem lehetett hallani.

 

A Kormány 58/2013. (II. 27.) Korm. Rendelete szabályozza a víziközmû-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtását.

Ezen rendelet szerint:

67. § (10) A házi ivóvízhálózat – a felhasználó által nem ellenőrizhető vagy nem karbantartható helyen történő - meghibásodásakor a meghibásodási időszakban elfogyasztott ivóvíz mennyiségét a meghibásodás bejelentését megelőző utolsó mérőleolvasás időpontját megelőző 12 hónap összes fogyasztásából az egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás időtartama alatt eltelt napok száma szorzataként kell meghatározni.

 

Mindezek alapján az eljáró tanács áttekintve a megelőző időszakok fogyasztását, kiszámolva az egy napra jutó fogyasztást a rendelkező részben foglalt ajánlást tette.

 

A tanács ajánlása elleni fellebbezés lehetőségét az Fgytv. 34. § (2) bekezdése zárja ki. Azonban a fél az Fgytv 34. § (3) bekezdése alapjánaz ajánlás részére történt kézbesítésétől számított tizenöt napon belül keresettel annak hatályon kívül helyezését kérheti a Fővárosi Törvényszéktől (1055 Budapest, Markó u. 27. 1363 Bp. Pf. 16), amennyiben

a) a tanács összetétele vagy eljárása nem felelt meg e törvény rendelkezéseinek,

b) a békéltető testületnek az Fgytv. 18. § (1) bekezdése alapján nem volt hatásköre az eljárásra, 

c) a kérelem meghallgatás nélküli elutasításának lett volna helye, az Fgytv. 29. § (4) bekezdésében meghatározott okból

(5) A pert a békéltető testülettel szemben kell megindítani.

 

Az Fgytv. 36. §-a (5) bekezdése szerint „afogyasztó a határozattal jóváhagyott egyezség és a kötelezést tartalmazó határozat végrehajtásának, illetve az ajánlásban foglaltak követésének elmaradásáról köteles értesíteni a békéltető testületet.”

 

Az eljáró tanács figyelmezteti a vállalkozást, az Fgytv 36. § (1) bekezdésében foglaltakra: ha a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül - jogosult a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozni.

Az eljáró tanács a Fgytv. 34. § (1) A tanács határozata, illetve ajánlása nem érinti a fogyasztónak azt a jogát, hogy igényét bírósági eljárás keretében érvényesítse.

 

 

Budapest, 2013. november 12.

 

 

                                                                                    Dr. Karácsony Gabriella

                                                                                        eljáró tanács elnöke

 

Kapják:

1.      Fogyasztó

      2.   Vállalkozás

      3.   Irattár