Békéltető testületi konferencia: Ingyenes tanácsadás, vállalkozások és társasházak hatékonyabb érdekérvényesítése

A Konferencia egyes előadásainak letölthető anyagai ide kattintva érhetőek el. 

Már vállalkozások és társasházak is igénybe vehetik az ingyenes, gyors és egyszerű eljárást lefolytató békéltető testületek közreműködését. Ingyenes eljárások és ingyenes tanácsadás az ország minden megyéjében és a fővárosban – többek között erről tart országos szakmai konferenciát 2012. szeptember 6-án békéltető testületi tagok részére a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Békéltető Testület.

A kép eltávolítva.

A Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2012. július 29-től módosuló rendelkezései alapjaiban érintik a békéltető testületek tevékenységét is. Az ingyenes, gyors, egyszerű eljárást lefolytató alternatív vitarendezési fórumokat fogyasztói jogvitában igénybe vehetik már többek között mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint társasházak is kezdeményezhetnek békéltető testületi eljárást, ami hatalmas előrelépést jelent a fogyasztóvédelem hazai intézményrendszerében.

További jelentős változás, hogy a békéltető testület tanácsot adhat a fogyasztó, illetve a vállalkozás kérésére a fogyasztót megillető jogokról. Mindez azt jelenti, hogy az ország 19 megyei, továbbá a fővárosi békéltető testületéhez ingyenes tanácsért fordulhatnak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások.

A jelentősen változó eljárási rendelkezésekre való tekintettel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Budapesti Békéltető Testület országos szakmai konferenciát rendez 2012. szeptember 6-án békéltető testületi tagok részére. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében megrendezésre kerülő konferencia plenáris ülésén részt vesz többek között a fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője, valamint a békéltető testületeket érintő bírósági gyakorlat vonatkozásában a Fővárosi Törvényszék bírája is.

A Konferencia egyes előadásainak letölthető anyagai ide kattintva érhetőek el.