Bizottsági állásfoglalás: növelni kell a békéltető testületek ismertségét!

Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának 10/2010-2014. számú tájékoztatója a békéltető testületekről

A Fogyasztóvédelmi bizottság 2012. szeptember 18-i, a békéltető testületek elnökeinek részvételével megtartott ülésén foglalkozott az alternatív vitarendezés, a békéltető testületek működésének tapasztalataival és aktuális kérdéseivel. A bizottság az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 15. § (4) bekezdése, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 96/B . §-a alapján az alábbi állásfoglalást hozta:

A békéltető testületeknek mint a fogyasztói jogviták alternatív vitarendezési fórumainak a fogyasztói jogok érvényesítésének elősegítése, a fogyasztói jogviták gyors és költségkímélő rendezése érdekében végzett tevékenységét a Fogyasztóvédelmi bizottság rendkívül fontosnak és támogatandónak tartja.

Annak érdekében, hogy a fogyasztók minél nagyobb arányban vegyék igénybe a vitarendezésnek ezt a formáját, szükségesnek tartja a bizottság a testületek munkájának a lehető legszélesebb körben történő megismertetését. A békéltető testületek tevékenységének eredményességét tovább javíthatja a kereskedők és szolgáltatók ösztönzése a békéltető testületekkel való együttműködésre és alávetési nyilatkozat tételére, amellyel a testület döntését az érintett vállalkozó magára nézve kötelezőnek ismeri el. A békéltető testületek zökkenőmentes működése érdekében a bizottság megoldandónak tartja az ehhez szükséges állami támogatás megfelelő időben történő folyósítását.