Egységes mobilfizetési rendszerből vásárolhatják meg parkolójegyüket a fogyasztók

A mobiltelefonos fizetéssel parkolók számára a fentiek nem járnak jelentős módosítással: az eddig megszokott 810-es behívószám változik 763-ra. Tehát ha a fogyasztó a parkolás díját a telefonszámlája terhére kívánja rendezni, akkor a 20-as, 30-as vagy 70-es körzetszám után 763-at, majd pedig az adott parkolóhelynél feltüntetett mobilparkolási zónakódot kell tárcsáznia.

Az autósok a parkolás kezdetét vagy végét szöveges üzenetben vagy hívás útján jelezhetik. Akik esetleg még nem tudnának a változásról és a 810-es számot hívják: SMS-ben már arról kapnak tájékoztatást, hogy e számon már nem érhető el a szolgáltatás.

Az egységes mobilfizetési rendszernek köszönhetően a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén lesz elérhető a szolgáltatás. Ezek alapján az eddigi széttagoltság is megszűnik, mivel mostanáig csak részleges lefedettséget biztosító szolgáltatók álltak az autósok rendelkezésére. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy településenként és nemritkán parkolási övezetenként is eltérő rendszereket üzemeltettek, például a fővárosban.

A tervek szerint a jövőben a rendszer további fejlesztésre kerül: ennek csak első lépcsőfoka az egységes mobilparkolási platform bevezetése, és később még több közszolgáltatás kapcsán igénybe vehetik a fogyasztók az országosan egységes, átjárható és átlátható elektronikus és mobilfizetéses értékesítési rendszert. Általa továbbá lehetőség nyílik a csak és kizárólag speciálisan védendő fogyasztónak minősülő, mozgáskorlátozottakat megillető kedvezményekkel történő visszaélések megelőzésére is.

Emellett még 2014-ben várhatóan már módjuk lesz a fogyasztóknak telefonjuk útján megváltani jegyeiket: legyen szó akár vasúti, helyi vagy helyközi autóbuszos közlekedési szolgáltatásról. A későbbiekben pedig akár kulturális és sportrendezvények, önkormányzati fenntartású létesítmények belépőinek és a közigazgatási eljárási díjaknak a rendezésére is lehetőségük nyílik.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/hirek/koltseghatekony-parkolast-biztosit-a-nemzeti-mobilfizetesi-rendszer