Érdeklődő tanulók és pedagógusok, pozitív visszajelzések a „Nyitott Testület” programon

2015. november 30-án a budapesti EFEB Üzleti Szakképző Iskola diákjai és tanárai, 2015. november 25-én pedig a BGSZ Csete Balázs Szakközépiskolája látogatott el a Budapesti Békéltető Testülethez.

A Testület színes programokkal készült a tanulók és a pedagógusok fogadására, akik érdeklődést mutatva tették fel kérdéseiket a békéltetést érintően, egyúttal bejárták a nyílt napon a szabad tárgyalókat is, sőt ennek során egy próba meghallgatáson szintén részt vettek. Diákok és tanárok fogyasztóként és vállalkozásként ütköztették érveiket a meghallgatáson a vitát érintően, hol egy felvált cipőtalpat illetően, hol pedig a vízállónak hirdetett, de valójában a nedvességet nem tűrő okosóra miatt kellett jogaikat érvényesíteniük.

Egyúttal az eljáró tanács bőrébe bújva kipróbálták azt a döntési helyzetet, amikor a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján meg kell hozni a határozatot és el kell dönteni az adott ügyet.

Szemmel láthatóan nagyon élvezték a feladatokat, a kísérő békéltető testületi tagok pedig számtalan kérdést válaszoltak meg, akár a fogyasztói jogokat illetően, akár pedig a gyakorlati tapasztalatokra vonatkozóan.

A kapott válaszok könnyen rögzültek, köszönhetően a kézzelfoghatóan bemutatott példáknak, de szó esett általánosságban is többek között a jegyzőkönyv fontosságáról vagy például az írásbeli panasztétel jelentőségérő.

Mindezek mellett megtekintették a Budapesti Békéltető Testület „élesben” folyt meghallgatásairól készült kisfilmeket is, amelyekben hús-vér fogyasztók mesélik el tapasztalataikat a békéltetést illetően – gondolataikat a gyermekek ezekkel kapcsolatosan szintén megosztották, körükben a kisfilmek nagy sikert arattak.

Legnagyobb örömünkre a fenti pozitív tapasztalatok igazak a Testület ingyenes fogyasztóvédelmi előadásai esetében is, amelyek során immár több mint négyszázötven diákot és tanárt értünk el programunkkal, ösztönözve körükben a tudatos fogyasztói magatartás elterjedését.

A Testület továbbra is várja az érdeklődő iskolák jelentkezését mind a fogyasztóvédelmi előadásokra, mind pedig, ha a békéltetés intézményét szeretnék jobban megismerni. Mindkettőben örömmel segítünk.

A fényképekkel színesített összefoglaló megtekinthető ide kattintva.

Budapest, 2015. december 9.