Felhívás társasházi közös képviselőknek

Tisztelt Társasházi Közös Képviselő!

Engedje meg, hogy a Budapesti Békéltető Testület elnökeként forduljak Önhöz, a társasházakban, lakásszövetkezetekben élő fogyasztók, egyszersmind a társasházak, illetve lakásszövetkezetek fogyasztói jogainak védelme céljából.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) módosításának köszönhetően a Budapesti Békéltető Testület 2012. július 29-től eljárhat társasházak, lakásszövetkezetek által vállalkozásokkal szemben indított vitás ügyekben is. (Az eljárás ingyenes, egyszerű és gyors, további információk a www.bekeltet.hu honlapon találhatók.)  

Az Fgytv. 2. § a) értelmében ugyanis: "fogyasztó:az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy, továbbá a békéltető testületre vonatkozó szabályok alkalmazásában a külön törvény szerinti civil szervezet, egyház, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás is, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje.”

Az Fgytv. 18. § (1) bekezdése szerint „a békéltető testület hatáskörébe tartozik a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy (a továbbiakban: fogyasztói jogvita) bírósági eljáráson kívüli rendezése: e célból egyezség létrehozásának megkísérlése, ennek eredménytelensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében. A békéltető testület a fogyasztó vagy a vállalkozás kérésére tanácsot ad a fogyasztót megillető jogokról és kötelezettségekről.”

További információk, valamint az eljárás megindításához szükséges nyomtatvány kitöltése honlapunkon, a www.bekeltet.hu címen.

Budapest, 2012. szeptember 12.                               Tisztelettel:                                                        

 

Dr. Baranovszky György

                                                                                                             elnök