A fogyasztásmérők cseréjének főbb szabályai

A 58/2013. (II. 27.) Kormányrendelet a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról meghatározza a fogyasztásmérők leolvasásának alapvető szabályait.

 

A leolvasás gyakoriságát a víziközmű-szolgáltató jogosult megállapítani, de legalább évente egy alkalommal, a felhasználó kérésére negyedévente el kell végezni.  A szolgáltató köteles legalább 5 napos időtartam megjelölésével a felhasználó figyelmét felhívni a leolvasás várható időpontjáról.

 

 Ha azonban az előzetesen jelzett időpontban a leolvasást végző személy nem tudta rögzíteni a mérőállást, köteles értesítést hagyni a levélszekrényben vagy fellelhető módon a felhasználási helyen. Az értesítésben fel kell hívni fogyasztó figyelmét a második megkísérlésének idejére, ha az nem megfelelő, akkor az időpont-egyeztetés lehetőségére úgy, hogy a leolvasás legalább munkanapon 20 óráig biztosított legyen.

 

Tájékoztatni kell a fogyasztót a szolgáltató elérhetőségéről és a leolvasás legkésőbbi időpontjáról. Az időpontról a szolgáltató és a felhasználó köteles megegyezni.

 

Ha az ismételt leolvasás is eredménytelen, a szolgáltató az ivóvíz- és a szennyvíz-mennyiséget az üzletszabályzatban foglalt számítással, a leolvasás második megkísérlésének napját megelőző 12 hónap átlagfogyasztását alapul véve állapítja meg. Legfeljebb két hónapon belül 5 napos időtartam megjelölésével tértivevényes levélben, vagy egyéb igazolható módon a szolgáltató köteles a felhasználó figyelmét felhívni a leolvasás ismételt időpontjáról. A leolvasási időpontnak minimum két napon 7 órától 20 óráig tartó időszakban kell lennie. Az értesítésben fel kell tüntetni a szolgáltató időpont-egyeztetésre alkalmas elérhetőségét is. Az értesítésnek legalább 8 nappal a megjelölt leolvasási időpont előtt a felhasználó rendelkezésére kell állnia. Ha a felhasználó nem él az időpont-egyeztetés lehetőségével, vagy nem biztosítja a leolvasás elvégzését, a szolgáltatót a leolvasás elmaradásáért nem terheli felelősség.

 

A szolgáltató által végzett időszakos vagy eseti leolvasás nem mentesíti a felhasználót az üzletszabályzatban meghatározott rendszeres leolvasás és bejelentés alól.

 

A felhasználó kötelezettsége a szolgáltatóval, illetve a fogyasztásmérő leolvasását végző személlyel való együttműködés, a mérőhöz való hozzáférés biztosítása, illetve a tisztántartásáról, fagy elleni védelméről való gondoskodás. Kötelezettsége még a szolgáltató haladéktalan értesítése fogyasztásmérő rendellenes működéséről.

 

A leolvasás alkalmával tapasztalt, illetve az azt megelőző 12 havi átlagfogyasztást a szolgáltató üzletszabályzatában meghatározott mértéket meghaladó fogyasztásról a felhasználót a leolvasással egyidejűleg tájékoztatni kell. A felhasználó aláírásával igazolja a tájékoztatás megtörténtét.