Fogyasztóvédelmi hatósági eljárások a Budapesti Békéltető Testületnek nem nyilatkozó vállalkozásokkal szemben

A mulasztó cégek között volt a CARACTÉRÉ Kft., az Igazi Társ Kft., az ALFA Navigátor Kft., a Kagyló-ház Kft, és a Krokodil Corso Kft. is. A nevezett vállalkozásokkal szemben 2014. november 26-án eljárás indult a Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége előtt.

A fenti vállalkozásokkal szembeni fogyasztói jogvitákban egyezség létrehozásának megkísérlésére kevés esély volt, pedig a békéltető testületi eljárás alapvető célja az, hogy a megindult eljárásban a fogyasztók jogaikat egyszerűen, gyorsan, hatékonyan és költségkímélő módon érvényesíthessék. A vállalkozások részéről a fogyasztó igényének jogosságát és annak körülményeit illetőnyilatkozattétel elmulasztása épp azt veszélyeztette, hogy a Budapesti Békéltető Testület betöltse legfőbb feladatát és a felek között egyezséget érjen el.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi többek közt azt, hogy a kereskedő teljesítette-e együttműködési kötelezettségét a békéltető testülettel szemben és az ennek megfelelő szankciót alkalmazza. Ismételt kötelezettség-szegés esetén pedig a cégnek számolnia kell annak a lehetőségével is, hogy fogyasztóvédelmi bírságot kap.

A fenti vállalkozások kapcsán megindult közigazgatási hatósági eljárásoknak tehát fontos szerepe van és remélhetőleg a jövőben a vállalkozások együttműködési hajlandóságát pozitív mértékben befolyásolják majd.