A fogyasztóvédelmi törvény módosítása - részletes összefoglaló

2012. május 14-én elfogadásra került a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) módosítása, amely utoljára 2008. szeptember elsején került átfogó változtatásra.

Az azóta eltelt három és fél év elegendő mennyiségű időnek bizonyult ahhoz, hogy a módosult rendelkezések kapcsán kiütközzenek azok a hiányosságok, amelyek a gyakorlati tapasztalatok alapján orvoslásra érdemesek. 2012. márciusában ezért benyújtásra került a T/6467. számú törvényjavaslat, amely az Fgytv. kapcsán jelentős változásokat hordoz. Ezzel összefüggésben változtatásra kerülnek a törvény értelmező rendelkezései, korszerűsödnek a panaszkezelésre-ügyfélszolgálatok működésére vonatkozó szabályok.

A módosítás kiigazítja a békéltető testületekhez kapcsolódó normákat, ezen kívül a fogyasztók érdekeit jobban szolgáló közérdekű igényérvényesítés és kereset intézménye kerül bevezetésére, végül, de nem utolsósorban pedig a fogyasztóvédelmi hatóság kapcsán is fontos változásokat vezet be a jogszabály. Indokolt ezért mindenképp annak megvizsgálása, hogy a fogyasztóvédelmi törvény mely fontosabb rendelkezései változnak a jövőben.  

A jogszabály változásairól részletes összefoglalót olvashat ide kattintva, a letölthető dokumentumokban.