Járási hivatalok a fogyasztóvédelemben szakmai konferencia

2017. március 14-én 10.00 órai kezdettel a Budapesti Békéltető Testület szakmai konferenciát tartott „Járási hivatalok a fogyasztóvédelemben” címmel. Legnagyobb örömünkre a rendezvény rendkívül pozitív tapasztalatokkal zárult és a jelek szerint a résztvevő járási hivatalvezetők, és munkatársaik hasznos ismeretekkel gazdagodtak.

2017. január elsejétől jelentősen átalakult a fogyasztóvédelem hatósági szervezete és a járási hivatalok kiemelt szerepet kaptak a fogyasztói panaszok intézésében. Ezzel együtt a fogyasztói tájékoztatásban szintén nagy jelentőséggel bíró funkciót töltenek be azzal, hogy az igényérvényesítés egyéb eszközeit illetően is segítenek az ügyfeleknek.

Figyelemmel ezekre a változásokra, a Budapesti Békéltető Testület konferenciát rendezett, amelyen a hallgatóság sorai között megtalálhatóak voltak Budapest főváros és Pest Megye szinte valamennyi járási hivatalának vezetői, illetve illetékes munkatársai.

Célunk volt ugyanis, hogy szakmai segítséget nyújtsunk a járási hivatalok számára a fogyasztói panaszok kezelésében. Emellett a rendezvényen mód nyílt a fogyasztóvédelmi hatósági és a békéltető testületi tapasztalatok megvitatására is, összhangban Magyarország V. középtávú Fogyasztóvédelmi Politikájának céljával, miszerint erősíteni kell a fogyasztóvédelmi hatóság és a békéltető testületek közötti együttműködést.

Legnagyobb örömünkre az előadók között üdvözölhettük a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárát, Kara Ákos urat és a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár asszonyt, Keszthelyi Nikolettát is. Részükről sor került a rendezvényen az átalakult fogyasztóvédelmi hatósági intézményrendszerrel összefüggő kormányzati elvárások ismertetésére.

Majd ezt követően Budapest Főváros Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának munkatársait is köszönthettük előadóként Dr. Bobál Pál főosztályvezető, Dr. Farkas Norbert osztályvezető, valamint Dr. Béky Zoltán kodifikációs szakjogász személyében. Az előadók kitértek a járási fogyasztóvédelem és a békéltető testületek közötti kapcsolatrendszerre, valamint a hatósági szervezeti átalakulás jogalkalmazási kihívásaira.

A konferencia záró előadását Dr. Baranovszky György tartotta, a Budapesti Békéltető Testület elnöke, aki ismertette a Budapesti Békéltető Testület tevékenységét, beszédes számadatokat a lezárt és beérkező ügyek mennyiségéről, valamint kitért arra, hogyan segítik a testületek a fogyasztókat és vállalkozásokat a közöttük felmerült viták ingyenes, gyors megoldásában. Egyúttal arról biztosította a megjelenteket, hogy kérdésük esetén a Testület szakmai segítséget biztosít a békéltető testületi eljárással összefüggésben feltett kérdésekben.

A kép eltávolítva.A kép eltávolítva.

A kép eltávolítva. A kép eltávolítva. A kép eltávolítva. A kép eltávolítva.A kép eltávolítva.