Július 1-jétől drasztikusan csökken a mobil adatroaming díjszabása

De még kevesebbet kell fizetni azoknak, akik az Unión belüli utazásaik során mobiltelefonjukat használják arra, hogy térképeket böngésszenek, videofelvételeket nézzenek meg, elolvassák e-mailjeiket, vagy frissítsék közösségi oldalukat.

Konkrét példán szemléltetve pedig megállapítható hogy az idei futball-világbajnokság során más uniós országba utazó polgárok 25-ször kevesebbet fizetnek a külföldön igénybe vett adatroaming-szolgáltatásért, mint a 2010-es világbajnokság idején.

Amióta az Európai Unió korlátozta az adatbarangolásra kivethető díjak maximális összegét, az adatforgalom drámai mértékben megnőtt. Jó hír a szolgáltatást igénybe vevők számára, hogy a mobilhívások és az SMS-ek díjszabása is csökkenni fog. Ez kedvezően érinti azon szolgáltatást igénybe vevők körét is, akik nyáron az utazásaik során is kapcsolatban szeretnének maradni családtagjaikkal és barátaikkal.

Július 1.-től az európai mobilszolgáltatók egyedi roamingtarifát kínálhatnak a más uniós országba utazóknak, illetve ha lehetséges engedélyezhetik azt is, hogy az ügyfelek a külföldi tartózkodás folyamán valamelyik helyi mobilszolgáltató adatszolgáltatásait vegyék igénybe e- mailezés, online hírolvasás, fényképek feltöltése, megosztása, illetve videók megtekintése céljából. Ha Ön külföldi utazást tervez a nyár folyamán érdemes összehasonlítania a barangolási ajánlatokat, mert még előnyösebb és kedvezményesebb megoldásra is találhat!

További jó hír a fogyasztók számára, hogy az EU olyan új szabályok kidolgozásán dolgozik, amelyek a tervek szerint eltörlik a barangolási díjakat. E célkitűzést erősítette meg a digitális politikáért felelős biztos Neelie Kroes nyilatkozata is, amely szerint: „Az a tény, hogy az adatbarangolási díjak drasztikusan csökkennek idén nyáron, mindannyiunk számára óriási könnyebbséget jelent. De nem elég. Miért van egyáltalán szükség roamingdíjakra az egységes piacon? Remélem, hogy az év végére tető alá hozzuk a megállapodást a barangolási díjak eltörléséről. Az Európai Parlament már megszavazta a javaslatokat, most a tagállamokon a sor, hogy feltegyék az i-re pontot!”

Az Európai Bizottság „behálózott kontinens„ elnevezésű rendeletjavaslat célja, hogy teljesen megszűnjenek a roamingdíjak, illetve, biztosított legyen az internet nyitottsága, és semlegessége. Célkitűzés az is, hogy javuljon a mobil- és a szélessávú szolgáltatásokat használó fogyasztók jogainak védelme.

Elmondható, hogy az elmúlt években a roamingdíjak az egekben jártak, amikor az EU úgy döntött, hogy letöri az árakat. Az intézkedés eredményeként ma már 80-90%-kal kevesebbet kell fizetni a barangolási szolgáltatások igénybevételéért.