Milyen békéltető testületeket érintő jelentős változásokra számíthatunk 2024. január 1-jétől?

változások

Trend FM “Monitor Délután Érczfalvi Andrással" című műsorának vendége, dr. Inzelt Éva, a Budapesti Békéltető Testület elnöke válaszolt a műsorvezető a szeptember 13-ai Fogyasztóvédelmi aktualitások – A lehetőségek és az együttműködések tükrében című szakmai konferenciát érintő kérdéseire.

 

Néhány 2024. január 1-jétől életbe lépő, mindkét felet (fogyasztó-vállakozás) érintő fontos változás:

- Abban az esetben, ha a vállalkozás nem tesz alávetési nyilatkozatot, de a fogyasztó kérelme megalapozott és érvényesíteni kívánt igénye – sem a kérelemben, sem a kötelezést tartalmazó határozat meghozatalakor – nem haladja meg a kétszázezer forintot, a békéltető testület kötelezést tartalmazó határozatot hozhat.

- A főszabály értelmében a fogyasztó és a vállalkozás közti jogvita békés kimenetelét szorgalmazó meghallgatásokon a békéltető testület tagja egyedül jár el, a meghallgatást személyes jelenlét nélküli, hang- és képi átvitelt egyidejűleg biztosító elektronikai eszköz útján online formában tartja meg (online meghallgatás).

- Az online meghallgatáson a vállalkozás egyezség létrehozására feljogosított képviselője köteles online részt venni. Ha a fogyasztó személyes meghallgatást kér, a vállalkozás egyezség létrehozására feljogosított képviselője köteles legalább online részt venni a meghallgatáson.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Fogyasztóvédelmi Referens Egyesület (FORE) és a Budapesti Békéltető Testület (BBT) közösen szervezett szakmai konferenciáján a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött:


https://bkik.hu/hu/esemenyek/fogyasztovedelmi-aktualitasok-a-lehetosegek-es-az-egyuttmukodesek-tukreben

 

A beszélgetést az alábbi linkre kattintva hallgathatja meg:

Kamara-RCZ