Mire figyeljenek a Budapesten parkoló, büntetést kapott fogyasztók? - A pótdíjazás után még öt munkanapig kérhető érvényes parkolójegy alapján a büntetés törlése

Milyen esetekben köteles a parkolási társaság törölni a büntetést?

 

A pótdíjazás alóli mentesülés lehetőségei a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendeletben (a továbbiakban: Főv.Kgy. rendelet) kerültek meghatározásra.

A Főv. Kgy. rendelet 48. § (3) bekezdése értelmében a fogyasztóknak három esetben van lehetőségük kérni a parkolás-üzemeltető társaságtól a kiszabott várakozási- és pótdíj törlését:

1. Ide tartozik az az eset, ha a gépjármű üzemben tartója rendelkezett az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel, azonban azt nem az előírások szerint helyezte el (így például elmulasztotta kirakni a szélvédője mögé).

2. Emellett akkor is kérhető a pótdíj törlése, amennyiben az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között még nem telt el öt percnél hosszabb idő.

3. Végül, de nem utolsósorban, ha a mozgásában korlátozott személy rendelkezik eredeti és érvényes parkolási igazolvánnyal és azt el is helyezte a gépjármű első szélvédője mögött, azonban az igazolvány előlapja alapján az érvényesség és a jogosultság mégsem volt ellenőrizhető (mert nem volt például látható), ebben az esetben szintén pótdíjtörlési kérelemmel lehet fordulni a parkolási társasához.

Amennyiben a fenti három feltétel valamelyike teljesül, az ellenőrzés napjától számítva öt munkanapos határidőn belül a fogyasztó bemutathatja a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában az eredeti parkolójegyet, igazolhatja a mobiltelefonos parkolási díjfizetés megtörténtét, illetve a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa bemutatható.

Ha erre sor kerül, úgy a parkolás-üzemeltető köteles törölni a fogyasztó terhén nyilvántartott várakozási díj- és pótdíj-követelést.

Milyen korlátozás érvényesül a pótdíj törlése iránti kérelem kapcsán?

Nem árt tudniuk a fogyasztóknak, hogy a fenti, pótdíj törlésére irányuló igénnyel naptári hónaponként legfeljebb csak egy alkalommal élhet a gépjármű üzemben tartója. További feltétel az is ennek kapcsán, hogy az érvényes parkolójegy, mozgássérült parkolási igazolvány bemutatása vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés igazolása időpontjában az adott gépjárműre vonatkozóan ne álljon fent harminc napnál régebbi, jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj-tartozás.

Mit tehet a fogyasztó, ha mindezek ellenére mégsem kerül törlésre a büntetése?

Ha az ismertetett rendelkezések ellenére a parkolás-üzemeltető nem törli a büntetést, a fogyasztók (lakjanak bárhol is az országban) erre irányuló írásbeli kérelmük alapján igényelhetik a Budapesti Békéltető Testület ingyenes, gyors eljárását a vita megoldására. A vonatkozó kérelem letölthető ide kattintva vagy kitölthető itt is online.

Forduljanak hozzánk bizalommal!