Mit tegyünk, ha külföldi ismerőstől kapunk ajándékcsomagot?

Mit tegyünk, ha külföldi ismerőstől kapunk ajándékcsomagot?

2022. november 8-án dr. Inzelt Éva a Testület elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorának vendége volt. A műsorban felhívta a figyelmet, hogy 2021. július 1-től tehát megváltozott az Európai Unión kívülről rendelt küldemények kezelése. Az új uniós szabályozás szerint minden küldeményt vámkezelni kell, áfát és vámkezelési díjat, 150 euró érték felett pedig vámot is kell fizetni utánuk. 

A Magyar Posta a 150 euró érték alatti áru tartalmú küldemények vámkezelését a NAV-val közösen kialakított vámkezelési eljárás keretében automatikusan végzi. Az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vám-árunyilatkozatot kell benyújtani

A Magyar Posta a külföldi webáruházak többségétől előzetesen megkapja a küldemény adatait (küldeményazonosító, feladó és címzett adatai, áru megnevezése és értéke), így fontos, hogy a fogyasztó teljeskörűen adja meg rendeléskor a saját adatait, hogy minél gyorsabb legyen a vámolás folyamata. 

A fogyasztóknak az a dolga tehát, hogy saját érdekükben teljes és pontos nevet adjanak meg, a postacímüket a lehető legrészletesebben közöljék, adjanak meg e-mail és mobilszámot és mentsék el képernyőképen a későbbi bizonyíthatóság miatt a rendelés és visszafizetés igazolását. 

A magánszemélyeknek érkező küldeményeknél a postai vámügynöki szolgáltatás díja sávosra változott. A 150 eurónál olcsóbb termékeknél (itt ugye vámmentésség van) a postai vámkezelési díj 399-1899 forint között mozog, a tényleges összeg függ attól, hogy online fizetéssel történt a vásárlás vagy utánvéttel. A költségekről a posta a honlapján ad tájékoztatást. 

Ha a fogyasztók így járnak el, nem érheti őket meglepetés. 

A műsort itt hallgathatják vissza: 

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2022-11-08_09-05-15&enddate=2022-11-08_11-10-00&ch=mr1