Sikeres volt a Budapesti Békéltető Testület részvétele a Construma kiállításon

A Budapesti Békéltető Testület, a BKIK-val történő közös együttműködés keretében 2019. április 3-7. között részt vett a Construma építőipari szakkiállításon. Legnagyobb örömünkre, jelentős érdeklődést tapasztaltunk a fogyasztók és vállalkozások részéről.

A Testület fogyasztóvédelmi szakértői az ingyenes „Mindennapi fogyasztóvédelem” c. újságokkal, szórólapokkal, és az ingyenes, gyors békéltető testületi eljárás megindítására szolgáló kérelem formanyomtatványokkal, és nem utolsósorban díjmentes fogyasztóvédelmi tájékoztatással várták az érdeklődőket a kiállításon.

Számtalan, változatos kérdéssel találkoztak testületi tagjaink a fogyasztóvédelem témakörében, így volt, aki közüzemi szolgáltatásokról, vagy éppen az órajavítás esetében érvényesíthető fogyasztói jogokról, vagy akár a termékbemutatókkal kapcsolatosan érdeklődött.

Természetesen magát az építőipari területet érintően is többen kértek segítséget, így többek között a lakásfelújítással, illetve kivitelezési szerződések esetében a fogyasztókat megillető jogokról, kötelezettségekről. Volt, aki például egy megrendelt járólap-lerakási munkálat kapcsán kért tanácsot, mit tehet, ha kifogása van a munka elvégzett minőségére.

Többen kértek és kaptak segítséget arra az esetre nézve is, ha esetleg hibás egy a vállalkozástól megvett termék, úgy elsősorban ingyenes javításra vagy cserére, ennek hiányában pedig árleszállításra vagy épp az elállásra (azaz a teljes vételár visszatérítésére is) jogosult lehet a fogyasztó.

Magát a békéltető testületi eljárást érintően ugyancsak sok kérdés hangzott el, kiderült, hogy a látogatók tudatosak, hiszen nem adják fel ügyüket, hanem szeretnék azt tovább vinni a kereskedővel fennálló vita gyors, egyszerű rendezése érdekében.

Mindezeken is túlmenően a BKIK gazdaságfejlesztésben betöltött szerepéről, és a vállalkozások, valamint képviseletük érdekében végzett tevékenységéről, valamint a számukra nyújtott ingyenes szolgáltatások rendkívül részletes körével kapcsolatosan szintén jelentős számban keresték fel a standot.