Szakmai egyeztetés a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a fogyasztókért és vállalkozásokért

2016. szeptember 15-én tiszteletét tette a Budapesti Békéltető Testületnél a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága. Az online vitarendezés bemutatása és a szakmai egyeztetés mellett a vendégek egy békéltető testületi meghallgatáson is részt vettek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felel a békéltető testületek támogatásáért és működéséért, ekképpen pedig a Minisztérium Fogyasztóvédelem Felelős Helyettes Államtitkárságának tagjait látta vendégül a Budapesti Békéltető Testület 2016. szeptember 15-én.

A szakmai egyeztetésen sor került a fogyasztóvédelmi törvény soron következő módosításáról való megbeszélésre, illetve elhangzottak azok a problémák is, amelyekkel jelenleg a Budapesti Békéltető Testület szembesül a feladatellátása során. Az évről évre folyamatosan növekvő ügyszám ellenére ugyanis a békéltető testületek finanszírozására szánt keretösszeg nem bővül, a Testület egyúttal 2016-ban hozzárendelt külön költségvetés nélkül látja el a tagállami online vitarendezési kapcsolattartó pont feladatait. A jövőben reméljük a helyzet változni fog.

A megbeszélés további témája volt az online vitarendezés is és sor került a nemzeti online tanácsadói pont működésének bemutatására és a tapasztalatok megosztására, miszerint főleg az online fogyasztói jogokkal, kötelezettségekkel kapcsolatban érkezik a legtöbb fogyasztói és vállalkozói megkeresés.

Mindezeket követően a sort egy békéltető testületi meghallgatáson való részvétel zárta.