2011 számokban és szavakban 3. rész – a döntések típusai, alakulása a korábbi évekhez képest

Az alábbi táblázat hónapokra lebontva megmutatja az egyes döntések megoszlását. Jól látható, hogy az ügyek jelentős részében kerül sor az eljárás megszüntetésére, vagy mert az eljárás lefolytatására nincs szükség, vagy mert a fogyasztó kérelme megalapozatlan. Ugyancsak gyakori az az eset, amikor hatáskör vagy egyéb okból nem indítható meg az eljárás, illetve a fogyasztó a kérelem hiányát nem pótolta.

A legtöbb eljárás ugyanakkor ajánlással végződik, azaz a fogyasztói kérelem megalapozottságának megállapításával. Későbbi táblázatunkban jól látszódik az egyes döntések változásainak tendenciája a korábbi évekhez képest, elöljáróban azonban már itt megjegyezzük, hogy megnőttek az egyezségek és az ajánlások számai, és a kötelezést tartalmazó határozatok is javuló tendenciát mutatnak.   

A kép eltávolítva.

A kép eltávolítva.

*lehetetlen, eljáráson kívüli egyezség, visszavonás

**hatáskör, illetékesség hiánya kérelem nem pótolt hiányossága

Mint az alábbiakban látszódik, az ügyek közel 42%-ban a fogyasztóra nézve kedvező döntés születik (egyezség vagy ajánlás), ugyanakkor arányaiban rendkívül alacsony a kötelezések száma.

A kép eltávolítva.

*lehetetlen, eljáráson kívüli egyezség, visszavonás

**hatáskör, illetékesség hiánya kérelem nem pótolt hiányossága

Érdemes ugyanakkor megvizsgálni, hogyan változtak a döntések számai 2009, 2010 és 2011 között. 

A kép eltávolítva.

Mivel a békéltető testületi eljárás alapvető célja az egyezség létrejötte a fogyasztó és a vállalkozás között, ezért ki kell emelnünk elsősorban, hogy az egyezségek 24%-kal megnőttek 2010-hez képest. Az ajánlások tekintetében ez az arány már 40%, azaz elmondható, 2010-hez képest 33%-kal nőtt azon döntések száma, amelyek során a fogyasztó javára született döntés a kérelem megalapozottsága miatt. Tekintve, hogy az összes beérkező ügy 22%-os növekedést mutat, ezen 33%-os változás feltétlenül pozitív eredményt mutat.

Ugyancsak értékelendő, hogy 16%-kal nőttek a kötelezések számai, és a békéltető testület presztízsének növekedését mutatja, hogy 2011-ben több kötelezést tartalmazó döntés született, mint az azt megelőző két évben összesen. Ugyanakkor azt is ki kell emelnünk, hogy 64%-kal nőttek a megalapozatlan ügyek számai, azaz amikor a fogyasztónak nincs igaza, és emiatt szünteti meg az eljárást az eljáró tanács. Örömteli azonban, hogy 2011-ben 2010-hez képest csökkentek mind az egyéb okból történő megszüntetések, mind a hatáskör, illetékesség, vagy kérelem nem pótolt hiányossága miatt lezárt döntések. 

 

2011 számokban és szavakban 2. rész – ügytípusok, változások