2011 számokban és szavakban 4. rész – vállalkozások együttműködése, ajánlások teljesítése

Mint az alábbi táblázat mutatja, meglehetősen nagy, 58%-os volt azon ajánlások száma 2011-ben a Budapesti Békéltető Testületnél, amelyeket a vállalkozás a döntés meghozatalát követően teljesített. 

A kép eltávolítva.

*fogyasztói visszajelzések és vélelem alapján teljesítettek, nem teljesített: fogyasztói visszajelzések alapján;

A határidő a teljesítésre nem minden 2011-ben hozott ajánlás tekintetében járt le

Az Fgytv. 32. § b) pontja értelmében a békéltető testület eljáró tanácsa „egyezség hiányában az ügy érdemébenajánlást tesz, ha a kérelem megalapozott, azonban a vállalkozás az eljárás kezdetekor úgy nyilatkozott, hogy a tanács döntését kötelezésként nem ismeri el, illetve ha a tanács döntésének elismeréséről egyáltalán nem nyilatkozott.”

A 36. § (1) bekezdése értelmében, „ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül - jogosult a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozni.

A nem teljesített ajánlások listája ide kattintva elérhető. 

Az Fgytv. lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozások általános alávetési nyilatkozatot tegyenek a békéltető testületi eljárásokat illetően. Összességében elmondható, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál az általános alávetési nyilatkozatot tett vállalkozások száma nem kiemelkedő mértékű, de a kamara és a Testület mindent megtesz, hogy ez a szám növekedjen.

Csupán az érdekesség kedvéért célszerű megtekinteni, milyen vállalkozástípusokkal szembesült a Testület 2011. békéltető testületi eljárásai során.

A kép eltávolítva.

Az Fgytv. nem együttműködő vállalkozásoknak nevezi azon vállalkozásokat, melyek sem válasziratot nem küldenek, sem a személyes meghallgatáson nem vesznek részt. Az alábbi táblázat azt mutatja meg, milyen volt a nem együttműködő vállalkozások száma és aránya.

A kép eltávolítva.

Az Fgytv. a nem együttműködő vállalkozás esetén lehetőséget biztosít arra, hogy a békéltető testület honlapján, valamint az illetékes minisztérium honlapján nyilvánosságra hozza a nem együttműködő vállalkozások nevét, székhelyét és tevékenységi körét. A Budapesti Békéltető Testület 2011. folyamán több alkalommal élt ezzel a lehetőséggel, mely ide kattintva elérhető.

A Budapesti Békéltető Testület ugyanakkor rendkívül fontosnak tartja az együttműködő, és az ajánlásokat teljesítő vállalkozások részvételét is, így 2011. január 1-jétől úgynevezett pozitív listát is vezet az ajánlásokat teljesítő vállalkozások tekintetében