5 perc munkáért 14 ezer forint, ne hagyja magát becsapni!

Szigorú szabályok állapítják meg, hogy pontosan milyen alapon és mennyit kérhet el a szolgáltató ilyen tevékenységért. Ez alapján a vállalkozás minden megkezdett óráért számolhat fel díjat, minden olyan munkatárs után, aki a szolgáltatás nyújtásában közreműködött.

Az említett esetben a fogyasztó végül nem tudta érvényesíteni a teljes igényét, mivel a munkalapot aláírta és ezzel elfogadta az abban foglalt tényeket. A munkaidő bizonyítása utólag lehetetlen volt, miközben ezt a helyzetet a fogyasztó könnyen elkerülhette volna, ha körültekintően jár el. A benyújtott bizonyítékok alapján azonban kiderült, hogy érdemi munkát valójában csak az egyik szerelő végzett, a másik csupán a helyszínen volt jelen, a vállalkozás mégis mindkét szerelő munkadíját felszámolta a fogyasztónak. Ennek megfelelően a Testület végül úgy döntött, hogy a 14 ezer forintból csak az egyik szerelő díja, vagyis a 7 ezer forint volt jogos.

1. Fontos, hogy minden hasonló esetben legyünk körültekintőek és olvassuk el alaposan a munkalapon lévő információkat és csak akkor írjuk alá, ha az megfelel a valóságnak. Utólag ugyanis a bizonyítás nehéz.

2. Mindig ellenőrizzük le, hogy a munkalap szerint hányan dolgoztak és figyeljünk a munkaórák számára is!

3. Ne mondjuk le az igénybe venni kívánt szolgáltatást az utolsó pillanatban, annak ugyanis mi fogjuk megfizetni az árát. Ha mégsem felel meg az előre megbeszélt időpont, ezt jelezzük az eredeti időpont előtti munkanapon 16 óráig, különben a vállalkozás külön díjat számíthat fel.

4. Figyeljünk oda, hogy a földgázelosztó hivatalos munkaidején kívül, illetve munkaszüneti napokon végzett munkálatokért külön díjat számíthat fel, ami elérheti az eredeti munkadíj 200%-át.

5. Ha mégis megtörténik a baj, forduljon a Budapesti Békéltető Testülethez, ahol gyorsan és ingyenesen döntjük el az ügyet.