BBT/0750/2013 a Recoba-arts Kft. (2360 Gyál Rádióleadó u. 18/5.) vállalkozással szembeni ügyben

2013. augusztus 21.

  

Budapesti Békéltető Testület

1016 Budapest, Krisztina krt.99.

 Levelezési cím:1253 Budapest, Pf.10

Telefon:488-2131 Fax:488-2186

e-mail cím:bekelteto.testulet [at] bkik.hu

A kép eltávolítva.

 

BBT/0750/2013

 

A Budapesti Békéltető Testület előtt fenti számon a fogyasztó kérelmére a Recoba-arts Kft. (2360 Gyál Rádióleadó u. 18/5.) vállalkozással szembeni ügyben a fogyasztói jogvita rendezése érdekében az eljáró tanács alulírott napon a következő

 

A J Á N L Á S T

teszi:

 

A vállalkozás az írásba foglalt ajánlás kézhezvételét követő 15 napon belül fizesse vissza a fogyasztó részére a 148.500.- Ft összegű vételárból továbbá a 4.000.- Ft összegű szállítási költségből, az összesen a 152.500.- Ft-ból, a még vissza nem utalt összeget és ezt követően a kanapéágyat szállítsa el a fogyasztó lakásáról.

A tanács ajánlása ellen fellebbezésnek nincs helye, annak hatályon kívül helyezése - jogszabályban meghatározott esetekben kérhető a Fővárosi Törvényszéktől.

 

 

INDOKOLÁS

 

A fogyasztó előadta, hogy 2012. május 19-én megrendeltek egy kanapéágyat egyedi tervek szerint 148.500.- Ft vételárért. A fogyasztó már a házhoz szállításkor észlelte, hogy azt kapta, amit megrendelt, de a szállítókkal erről egyeztetni nem tudott. A karfa kidolgozása, mérete, formája, a párnák mérete nem volt megfelelő, az ágyat kinyitni nagyon nehéz volt és később észlelte, hogy a szövet rendellenesen kopik. Az eredménytelen egyeztetés után a fogyasztó a békéltető testülethez fordult, kérve a vételár visszafizetését, csatolta a levelezést, a megrendelőt, melyen a bútor formája rajzban került rögzítésre és a fotókat.

 

A vállalkozást a meghallgatás 2013. 04. 15 -i időpontját közlő értesítésében a békéltető testület elnöke a felszólította, hogy az értesítés részére történt kézbesítésétől számított nyolc napon belül írásban nyilatkozzék (válaszirat) a fogyasztó igényének jogosságát és az ügy körülményeit, illetően, nyilatkozatában jelölje meg az állításait alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait, illetve csatolja azokat az okiratokat (ezek másolatát), amelyek tartalmára bizonyítékként hivatkozik. Figyelmeztette a vállalkozást, hogy az ügy érdemére vonatkozó nyilatkozattételének elmaradása esetén a tanács a rendelkezésére álló adatok alapján határoz.    A vállalkozásnak az értesítést 2013. március 26. napján átvette

 

A fogyasztó a meghallgatáson megjelent, az eljáró tanács (Gyulainé dr. Tóth Zsuzsanna, dr. Kapás Irén és Földes Sándor) összetétele ellen kifogással nem élt. A fogyasztó a kérelmet az írásban beadottal egyezően tartotta fenn és előadta, hogy a vállalkozás 40.000.- Ft-ot már megfizetett a részére és a meghallgatás napján sms-ben arról értesítette, hogy további 50.000.- Ft-ot átutalt a számára, ami még nem érkezett meg.  

A vállalkozás válasziratot a meghallgatás időpontjáig nem küldött.

Az eljáró tanács a fogyasztó meghallgatása és az iratok megtekintése után a rendelkező részben foglaltak szerint alaposnak találta a fogyasztó kérelmét. A kanapéágy nem vitásan a meghibásodás időpontjában garancia alatt állt, melyből fakadó kötelezettségének a vállalkozás nem tett eleget, felhívásra sem.  Tekintettel a Ptk. 248 §-ában foglaltakra, az eljáró tanács a rendelkező részben foglaltak szerint döntött.

 

Az eljáró tanács által alkalmazott jogszabály:

A Ptk.248. §(1) szerint, aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, ennek időtartama alatt a felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. A jótállás a jogosultnak a törvényből eredő jogait nem érinti.

(2) A jótállás a kötelezettet a jótállási kötelezettséget keletkeztető szerződésben vagy jogszabályban, továbbá a szolgáltatásra vonatkozó reklámban foglalt feltételek szerint terheli.

(3) Fogyasztói szerződés esetében a jótállási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a jótállás kötelezettjének nevét és címét, a jótállás tartalmát, időtartamát, területi hatályát és a belőle eredő jogok érvényesítésének módját; utalnia kell továbbá arra, hogy a jótállás a fogyasztónak a törvényből eredő jogait nem érinti. A jótállási nyilatkozatot a fogyasztó kérésére írásban vagy más maradandó eszközzel rögzíteni kell, és a fogyasztó rendelkezésére kell bocsátani. Jótállást kötelezően előíró jogszabály a jótállási nyilatkozatra vonatkozóan további követelményeket állapíthat meg. Az e bekezdésben meghatározott feltételek nem teljesülése nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét.

 (4) A jogosult a jótállási határidő alatt bármikor közölheti kifogását a kötelezettel.

 (5) A törvénynek a szavatossági jogok gyakorlására vonatkozó szabályait a jótállási jogok gyakorlásánál megfelelően alkalmazni kell.

 

A tanács ajánlása elleni fellebbezés lehetőségét az Fgytv. 34. § (2) bekezdése zárja ki. Azonban a fél az Fgytv 34. § (3) bekezdése alapjánaz ajánlás részére történt kézbesítésétől számított tizenöt napon belül keresettel annak hatályon kívül helyezését kérheti a Fővárosi Törvényszéktől (1055 Budapest, Markó u. 27. 1363 Bp. Pf. 16), amennyiben

a) a tanács összetétele vagy eljárása nem felelt meg e törvény rendelkezéseinek,

b) a békéltető testületnek az Fgytv. 18. § (1) bekezdése alapján nem volt hatásköre az eljárásra, 

c) a kérelem meghallgatás nélküli elutasításának lett volna helye, az Fgytv. 29. § (4) bekezdésében meghatározott okból

 

Az Fgytv. 34. § (4) bekezdése szerint„a vállalkozás az ajánlás hatályon kívül helyezését az említetteken túl akkor is kérheti a békéltető testület székhelye szerint illetékes megyei bíróságtól, ha az ajánlás tartalma nem felel meg a jogszabályoknak.”

Az Fgytv. 34. § (5) bekezdése szerint a pert a Budapesti Békéltető Testülettel szemben kell megindítani.

 

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV törvény 36/B. § -a szerint “A békéltető testület közzéteszi annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és az eljárással érintett tevékenysége megjelölését, amely a 29. § (8) bekezdése szerinti felszólítás ellenére nem tett az ügy érdemére vonatkozó ‑ a 29. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő tartalmú ‑ nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson nem jelent meg, ilyen módon megakadályozva az egyezség létrehozását.”

 

Az Fgytv. 36. §-a (5) bekezdése szerint „afogyasztó a határozattal jóváhagyott egyezség és a kötelezést tartalmazó határozat végrehajtásának, illetve az ajánlásban foglaltak követésének elmaradásáról köteles értesíteni a békéltető testületet.”Az eljáró tanács figyelmezteti a vállalkozást, az Fgytv 36. § (1) bekezdésében foglaltakra: ha a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül - jogosult a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozni.

 

Budapest, 2013. április 15.

                                                                                                       

                                                                                                       

                                                                                                         

 

Gyulainé dr. Tóth Zsuzsa

eljáró tanács elnöke

 

 

  dr. Kapás Irén                                                                                            Földes Sándor

eljáró tanács tagja                                                                                     eljáró tanács tagja

 

 

 

 

Kapják:

1. Fogyasztó

2. Vállalkozás

3. Irattár