BBT/2131/2013 a Liget Hotel Zalakaros (8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 6.) vállalkozással szembeni ügyben

2014. március 17.

   

Budapesti Békéltető Testület

1016 Budapest, Krisztina krt.99.

 Levelezési cím:1253 Budapest, Pf.10

Telefon:488-2131 Fax:488-2186

e-mail cím:bekelteto.testulet [at] bkik.hu

 

 

BBT/2131/2013

 

A Budapesti Békéltető Testület előtt fenti számon fogyasztó kérelmére Liget Hotel Zalakaros  (8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 6.) vállalkozással szembeni ügyben a fogyasztói jogvita rendezése érdekében az eljáró tanács alulírott napon a következő

 

A J Á N L Á S T

teszi:

 

Avállalkozás az ajánlás kézhezvételétől számított 15 napon belül fizessen meg a fogyasztónak 38.960 Ft-ot.

 

A tanács ajánlása ellen fellebbezésnek nincs helye, annak hatályon kívül helyezése - jogszabályban meghatározott esetekben kérhető a Fővárosi Törvényszéktől.

 

INDOKOLÁS

A fogyasztó előadta, hogy 2013.07.22-re, három éjszakára 2x2 főre szóló kupont vásárolt a szallodakuponok.com oldal igénybevétele útján a vállalkozástól, a kuponon vásárláskor kapott tájékoztató szerint a Club Thermal Kastélynak fizetve annak ellenértékét az OTP SZÉP-kártyás fizetésre tekintettel. A fogyasztó 38.960 Ft-ot 2013.06.24-én átutalta. A vállalkozás nem tudta biztosítani a fogyasztó által kért időpontra a szolgáltatást, ezért a fogyasztó kérte a vételár visszafizetését. Hosszas e-mail levelezés után 2013.07.11-én a vállalkozás kérte a számlaszámot a visszautalás érdekében, melyet a fogyasztó megadott, de a kértösszeg nem érkezett meg. Az eredménytelen egyeztetés után afogyasztó a békéltető testülethez fordult, kérve 38.960 Ft visszafizetésére kötelezni a vállalkozást.

 

A meghallgatás 2013.09.19-i időpontjáról feleket a békéltető testület elnöke Fogyasztóvédelemről szóló 1997.évi CLV. törvény – a továbbiakban Fgytv. – 29. §-ban foglaltaknak megfelelően értesítette.  Az értesítésben a békéltető testület elnöke a vállalkozást felszólította, hogy az értesítés részére történt kézbesítésétől számított nyolc napon belül írásban nyilatkozzék (válaszirat) a fogyasztó igényének jogosságát és az ügy körülményeit, illetően, nyilatkozatában jelölje meg az állításait alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait, illetve csatolja azokat az okiratokat (ezek másolatát), amelyek tartalmára bizonyítékként hivatkozik. Figyelmeztette a vállalkozást, hogy az ügy érdemére vonatkozó nyilatkozattételének elmaradása esetén a tanács a rendelkezésére álló adatok alapján határoz. A vállalkozás 2013.08.27-én az értesítést átvette, alávetési nyilatkozatot nem tett, a meghallgatáson nem jelent meg, válasziratot nem küldött.

A fogyasztó a meghallgatáson megjelent, az eljáró tanács (dr. Toldy Miklósné dr. Farkas Éva, Érczfalvi András, Szücsné dr. Osztoics Irén) összetétele ellen kifogással nem élt, a kérelmét fenntartotta, előadta, hogy eredménytelen bármilyen érdemi kapcsolatfelvétel a vállalkozással.

Az eljáró tanács a fogyasztó meghallgatása és az iratok megtekintése után a rendelkező részben foglaltak szerint alaposnak találta a fogyasztó igényét.

 

A fogyasztó nem vitásan megfizette a vállalkozásnak szolgáltatás ellenértékét a kupon megvásárlásával, a vállalkozás a szolgáltatás teljesítésére nem tett semmilyen intézkedést 07.11-i visszajelzése ellenére a 38.960 Ft-ot nem fizette vissza a fogyasztónak. A fogyasztó a befizetést átutalási bizonylattal igazolta. A fentiekre tekintettel, a szolgáltatás nem teljesítése okán a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény – a továbbiakban Ptk. - 198. §-a alkalmazásával a tanács a fogyasztó visszafizetésre irányuló igényét megalapozottnak találta.

Az eljáró tanács által alkalmazott joghely:

Ptk.198. § (1) A szerződésből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére.

 

A tanács ajánlása elleni fellebbezés lehetőségét az Fgytv. 34. § (2) bekezdése zárja ki. Azonban a fél az Fgytv 34. § (3) bekezdése alapjánaz ajánlás részére történt kézbesítésétől számított tizenöt napon belül keresettel annak hatályon kívül helyezését kérheti a Fővárosi Törvényszéktől (1055 Budapest, Markó u. 27. 1363 Bp. Pf. 16), amennyiben

a) a tanács összetétele vagy eljárása nem felelt meg e törvény rendelkezéseinek,

b) a békéltető testületnek az Fgytv. 18. § (1) bekezdése alapján nem volt hatásköre az eljárásra, 

c) a kérelem meghallgatás nélküli elutasításának lett volna helye, az Fgytv. 29. § (4) bekezdésében meghatározott okból

 

Az Fgytv. 34. § (4) bekezdése szerint„a vállalkozás az ajánlás hatályon kívül helyezését az említetteken túl akkor is kérheti a békéltető testület székhelye szerint illetékes megyei bíróságtól, ha az ajánlás tartalma nem felel meg a jogszabályoknak.”

 

Az Fgytv. 34. § (5) bekezdése szerint a pert a Budapesti Békéltető Testülettel szemben kell megindítani. Az Fgytv. 36. §-a (5) bekezdése szerint „afogyasztó a határozattal jóváhagyott egyezség és a kötelezést tartalmazó határozat végrehajtásának, illetve az ajánlásban foglaltak követésének elmaradásáról köteles értesíteni a békéltető testületet.”Az eljáró tanács figyelmezteti a vállalkozást, az Fgytv 36. § (1) bekezdésében foglaltakra: ha a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül - jogosult a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozni.

 

Az eljáró tanács megállapítja, hogy a vállalkozás magatartása nem tette lehetővé a békéltető testület ügyben eljáró tanácsa számára az egyezség létrehozásának megkísérlését. A Budapesti Békéltető Testület által az Fgytv. 29. § (8) bekezdése szerint kiküldött és a vállalkozás által 2013.08.27-én átvett értesítésben foglalt figyelmeztetés ellenére nem tett az ügyben semmiféle nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson sem jelent meg.

 

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV törvény 36/B. § -a szerint A békéltető testület közzéteszi annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és az eljárással érintett tevékenysége megjelölését, amely a 29. § (8) bekezdése szerinti felszólítás ellenére nem tett az ügy érdemére vonatkozó ‑ a 29. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő tartalmú ‑ nyilatkozatot és akitűzött meghallgatáson nem jelent meg, ilyen módon megakadályozva az egyezség létrehozását.

 

 

Budapest, 2013. szeptember 19.

 

                                                                                                       

dr. Toldy Miklósné dr. Farkas Éva

eljáró tanács elnöke

 

 

      Szücsné dr. Osztoics Irén                                                                           Érczfalvi András

           eljáró tanács tagja                                                                              eljáró tanács tagja

 

Kapják:

1. Fogyasztó

2. Vállalkozás

3. Irattár