„Békéltető testületi eljárás” szakmai konferencia a fővárosi járási hivatalok számára

A járási hivatalok fontos szerepet töltenek be a fogyasztóvédelemben, hiszen elsőfokon ellátják a fogyasztóvédelmi hatóság feladatait, mindemellett tájékoztatást nyújtanak a fogyasztóknak a békéltető testületi eljárásról is. A testületek, valamint a hatóság közötti együttműködés kiemelten fontos. Ezért a Budapesti Békéltető Testület 2018. május 16-án szakmai konferenciát rendez a fővárosi járási hivatalok hivatalvezetői és fogyasztóvédelemmel foglalkozó kollégáik részére.

A fogyasztóvédelem intézményrendszerében kiemelt jelentőséggel bír az, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság és a békéltető testületek együttműködjenek: egyébként ennek fontosságát már a fogyasztói jogviták alternatív rendezéséről szóló 2013/11/EU irányelv is aláhúzza. A hatóság a fogyasztóvédelmi előírások érvényesülését, vállalkozások általi betartását vizsgálja, és amennyiben jogsértést tapasztal, különböző szankciókat alkalmazhat, így például figyelmeztethet vagy éppen bírságolhat. Azonban, az egyedi fogyasztóvédelmi vitás ügyek ingyenes, gyors megoldását, azaz a vitarendezés lehetőségét már a békéltető testületek kínálják a fogyasztók számára. Így tehát a hatóság nem hozhat olyan döntést, hogy a kereskedő például javítsa ki ingyen a hibás terméket a fogyasztó számára. Ilyen határozatot kizárólag a békéltető testület hozhat (illetve még természetesen a polgári bíróság is). A két különböző feladatkör így egymást kiválóan kiegészíti.

Tekintettel arra, hogy a járási hivatalok tájékoztatják a fogyasztókat a békéltető testületi eljárás lehetőségéről, és ugyanez fordítva is igaz, a békéltető testületek az olyan jellegű ügyek és megkeresések esetén felhívják a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság létére, az együttműködés kiemelten fontos. Ezért a Budapesti Békéltető Testület már korábban is jó kapcsolatot alakított ki 2017-ben is a járási hivatalokkal, és szakmai konferenciát rendezett számukra.

Most, 2018. május 16-án ugyanúgy a fogyasztóvédelmi szakmáról szól a konferencia, annak fő témája ezúttal maga a békéltető testületi eljárás, hiszen a Testület célja az, hogy megismertesse a járási hivatalokkal a testületek eljárását még jobban, gyakorlati szemszögből is, így segítve a hivatalok munkatársait a testületekről szóló tájékoztatásban, és feladatellátásukban.

Nagy örömünkre szinte valamennyi fővárosi járási hivatal részt vesz a konferencián és igen nagyfokú érdeklődést mutattak már a rendezvényt megelőzően is, az előadók között pedig ott üdvözölhetjük Dr. Koller Edit Máriát, a másodfokú fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a Pest Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjét, emellett Dr. Béky Zoltán kodifikációs szakjogászt is, aki a Budapest Főváros Kormányhivatalának munkatársa. Így a békéltető testületi eljárás mellett kiegészítő jelleggel a hatósági tapasztalatok megosztására, és a legjobb gyakorlatok kicserélésére is sor kerül a rendezvényen.