Érdekességek és tanulságok az uniós békéltető honlap eseteiből

Az online vitarendezés tapasztalataiból jól látszik, hogy már számos ügyben megoldást jelentett mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára, ha az internetes vásárlás miatt fogyasztói kifogás merült fel. A Budapesti Békéltető Testület csokorba gyűjtött néhány olyan esetet, amelyek tanulságul szolgálhatnak, vagy érdeklődésre tarthatnak számot a vita jellege miatt.

Így például az érintett vállalkozások számos olyan esetben tesznek egyezségi ajánlatot a fogyasztónak, amikor egyébként a jogi szabályok nem teszik lehetővé az igény teljesítését. Ennek hátterében sokszor a cégek által is bevallottan a fogyasztóbarát magatartás és üzletpolitika áll. Már csak ezért is érdemes élni az online vitarendezés (www.ec.europa.eu/odr) lehetőségével.

Előfordult például, hogy az uniós békéltető honlapon azért indított eljárást egy utas, mert a légitársaság személyzete megtagadta a beszállást az alkoholos befolyásoltsága miatt. A fogyasztó a repülőjegy teljes árát szerette volna visszakapni. A szolgáltató az általános szerződési feltételeiben azonban egyértelműen kikötötte és fenntartotta magának a beszállás visszautasítása lehetőségét, ha arra az utas egészségének megőrzése érdekében van szükség. Ennek ellenére a légitársaság egyezségi ajánlatot tett arra, hogy a békés megoldás érdekében száznegyven eurót megfizet a panaszosnak. A fogyasztó azonban ezzel nem békélt meg, és továbbra is a teljes repülőjegy összegét követelte, ezért az igénye elutasításra került.

Egy másik ügyben pedig úgy is mondhatnánk, „többe került a leves, mint a hús”. Az érintett fogyasztó ugyanis 7.250 Ft-os kupont vásárolt elektronikusan, amelyet e-mailben kellett volna, hogy megkapjon. Telt-múlt az idő és az üzenet csak nem érkezett meg, ezért elhatározta, telefonon kérdez utána a légitársaságnál. Hosszú percekbe telt azonban, mire ügyintézőt kapott, és akkor tudta meg, hogy technikai hiba történt, de orvosolják a problémát. A később tényleg megküldött kupon örömét viszont beárnyékolta a magas telefonszámla, ami nagyobb összegről szólt, mint maga az egész vita. Ezért panasz nyújtott be az uniós békéltető honlapon keresztül, amelynek eredményeként megegyeztek. A légitársaság ugyanis jóváírta a telefonköltségnek megfelelő összeget a fogyasztó számláján.

Több példát is találni emellett arra, hogy ha vitába keveredtünk egy vállalkozással, érdemes már rögtön bizonyítékokkal alátámasztani mondandónkat, hiszen enélkül ezek puszta állítások maradnak. Az egyik ügyben például a fogyasztók járattörlés miatt jó néhány órát kényszerültek várakozni a reptéren, és nem kaptak étkezést, frissítőt, ami ilyenkor kötelező. A drága büfében vettek ezért ennivalót, üdítőt maguknak, és az út után ezek árát kérték vissza a légitársaságtól. Panaszukra elutasítást kaptak és csak később, az online vitarendezési eljárásban derült ki ennek az oka. A költségek pontos összegét igazoló bizonylatot ugyanis korábban nem csatolták a szolgáltatónak megtett panaszukhoz. Amikor viszont erre sor került, a cég megtérítette a felmerült kárt. Egyébként ez sem történt volna így, ha nem tartják meg a blokkot, tehát a fogyasztók tudatosan jártak el.