Európai uniós megállapodás az online tartalomszolgáltatások Európán belüli hordozhatóságáról

Az Európai Parlament, a tagállamok és az Európai Bizottság között nemrég olyan megállapodás jött létre, amely szerint a jövőben a fogyasztók az Európai Unión belül bárhol, teljes körűen igénybe vehetik mindazon előfizetéseiket, amelyek például e-könyvekre, videójátékokra vagy akár zenei szolgáltatásokra vonatkoznak.

Jelenleg például az olyan, online tartalomszolgáltatók, mint a Netflix, a MyTF1 vagy a Spotify, különböző eszközökkel – például a fizetés módja, helyhez kötött internetszerződés megléte vagy IP-cím alapján – ellenőrzik, egyúttal korlátozzák is az előfizető lakóhely szerinti országát.

Az új szabályok életbe lépése esetén majd a fogyasztók az EU-n belül utazva ugyanúgy hozzáférhetnek a megvásárolt online tartalomszolgáltatásokhoz, mint otthon, saját tagállamukban. Így például a Canal+ csatorna filmeket és sorozatokat kínáló online videotékájának francia előfizetője akkor is hozzáfér majd a Franciaországban elérhető filmekhez és sorozatokhoz, ha éppen Horvátországban nyaral vagy Dániában jár üzleti úton.

Ezek az uniós fogyasztóvédelmi előírások kötelezőek lesznek minden olyan szolgáltatóra, amelyek díjfizetés ellenében kínálnak valamilyen online tartalomszolgáltatást. A térítésmentesen kínált szolgáltatások (például online közszolgálati televízió- vagy rádiótartalmak) szolgáltatói pedig önkéntes alapon felkínálhatják majd e tartalmak hordozhatóságát a regisztrált felhasználóiknak.

Az új hordozhatósági szabályok illeszkednek a kulturális és szórakoztató célú tartalmak élvezetének új, Európában is elterjedt módozataihoz. 2016-ban például az európaiak 64%-a használt internetes platformokat videojátékok, képek, filmek és zenék lejátszása vagy letöltése céljából. Ehhez egyre nagyobb arányban használtak mobilkészüléket.

Egy 2015-ben készült felmérés szerint pedig minden harmadik uniós fogyasztó kívánatosnak tartja a tartalmak határokon átnyúló hordozhatóságát. E lehetőség a fiatalok körében még nagyobb jelentőséggel bír. A 15 és 39 év közötti megkérdezettek fele tartotta fontosnak a hordozhatóságot, illetve azt, hogy az előfizetett szolgáltatásokhoz Európán belül bárhol hozzáférhessen.

A nemrég megkötött megállapodást még az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is hivatalosan jóvá kell hagynia. Elfogadásuk esetén az új szabályok 2018 elejétől minden tagállamban alkalmazandóvá válnak, a vonatkozó rendelet pedig kilenc hónapos előkészületi időszakot ír elő, hogy a szolgáltatók és a jogtulajdonosok felkészülhessenek az új szabályok alkalmazására.

Forrás: https://ec.europa.eu/commission/priorities/digital-single-market_hu