Pozitív és negatív lista, teljesített és nem teljesített ajánlások

A Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) nem teszi ugyan kötelezővé az egyes testületek számára a teljesített ajánlások nyilvánosságra hozatalát, ugyanakkor a Budapesti Békéltető Testület úgy döntött, hogy mind a fogyasztók, mind a vállalkozások tájékoztatásának érdekében egyes ajánlásokat közzétesz honlapján, példaként szolgálva így más, együttműködő vállalkozásoknak is, elősegítve ezzel az alternatív vitarendezési fórum működésének hatékonyságát. A nyilvánosságra hozott és teljesített ajánlások itt találhatóak meg:

http://www.bekeltet.hu/15-Teljesitett-ajanlasok

A Budapesti Békéltető Testület 2011. január 1-jétől vezeti az úgynevezett pozitív listát, mely az ajánlásokat teljesítő vállalkozások nevét tartalmazza. Ezen lista – mind a 2011-es, mind a 2012-es évre vonatkozóan – megtalálható ugyancsak az alábbi linken, a közlemények alrovatban:

http://www.bekeltet.hu/5-Kozlemenyek

Az Fgytv. 36. § (1) bekezdése szerint „ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül - jogosult a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozni.”

2012. július 1-jei, folyamatosan frissített adataink szerint a fogyasztók írásbeli bejelentése alapján a Budapesti Békéltető Testületnél lefolytatott eljárások eredményeképpen tett ajánlások esetén a vállalkozás nem követte az abban foglaltakat a következő ügyszámok esetén, és ezen ügyekben került sor a nyilvánosságra hozatalra

1-2012       22-2012    72-2012       171-2012        2769-2011      2800-2011      2851-2011      2884-2011        2964-2011      2981-2011      2983-2011

Az egyes ügyek – ahogy a korábbi ajánlások is – megtalálhatóak az alábbi linken:

http://www.bekeltet.hu/ajanlasok

Az Fgytv. 36/B. § szerint továbbá „a békéltető testület közzéteheti annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és az eljárással érintett tevékenysége megjelölését, amely a 29. § (8) bekezdése szerinti felszólítás ellenére nem tett az ügy érdemére vonatkozó - a 29. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő tartalmú - nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson nem jelent meg, ilyen módon megakadályozva az egyezség létrehozását. Erre az értesítésben a vállalkozás figyelmét fel kell hívni."

Ennek alapján a Budapesti Békéltető Testületnél lefolytatott eljárásokban nem együttműködő vállalkozások listája az alábbi linken találhatjátok meg, a Budapesti Békéltető Testület közleményei alrovatban:

http://www.bekeltet.hu/5-Kozlemenyek

Mind a nem teljesített ajánlások, mind a nem együttműködő vállalkozások tekintetében az Fgytv. módosítása változást hoz, azaz a jogszabály hatályba lépését követően – 2012. július 29-től – a békéltető testület elnökének kötelezettsége a nem teljesített ajánlások, valamint a nem együttműködő vállalkozások nyilvánosságra hozatala.

A módosított rendelkezések értelmében: 36. §. (1): Ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület – a fogyasztó nevének megjelölése nélkül – a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét – legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével – nyilvánosságra hozza.

36/B. §: „a békéltető testület közzéteszi annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és az eljárással érintett tevékenysége megjelölését, amely a 29. § (8) bekezdése szerinti felszólítás ellenére nem tett az ügy érdemére vonatkozó - a 29. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő tartalmú - nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson nem jelent meg, ilyen módon megakadályozva az egyezség létrehozását. Erre az értesítésben a vállalkozás figyelmét fel kell hívni."