Rettegett fogyasztói csoportok, ál-szakvélemények és a csaló termékbemutatók – ajánlások elemzése

Nem együttműködő vállalkozások

A Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban Fgytv.) 36/B. § szerint„abékéltető testület közzéteheti annak a vállalkozásnak a nevét, székhelyét és az eljárással érintett tevékenysége megjelölését, amely a 29. § (8) bekezdése szerinti felszólítás ellenére nem tett az ügy érdemére vonatkozó - a 29. § (8) bekezdésében foglaltaknak megfelelő tartalmú - nyilatkozatot és a kitűzött meghallgatáson nem jelent meg, ilyen módon megakadályozva az egyezség létrehozását. Erre az értesítésben a vállalkozás figyelmét fel kell hívni.”

A fenti időszakban összesen 20 ügyben álltak fenn jogszabályi feltételei a nem együttműködő vállalkozások nyilvánosságra hozásának. A 20 ügy tevékenységi köre az alábbi megoszlásban került megállapításra:

A kép eltávolítva.

Mint az alábbi ábrán látható, a tevékenységi körök megoszlása tekintetében túlsúlyban vannak a kereskedelmi ügyek, mely a nem együttműködő vállalkozások esetén az esetek több mint háromnegyedét teszik ki.

A kép eltávolítva.

A nem együttműködő vállalkozások listája ide kattintva, a Közlemények rovatban elérhető.

Az Fgytv. 32. § b) pontja értelmében a békéltető testület eljáró tanácsa „egyezség hiányában az ügy érdemébenajánlást tesz, ha a kérelem megalapozott, azonban a vállalkozás az eljárás kezdetekor úgy nyilatkozott, hogy a tanács döntését kötelezésként nem ismeri el, illetve ha a tanács döntésének elismeréséről egyáltalán nem nyilatkozott.”

A 36. § (1) bekezdése értelmében, „ha a vállalkozás a tanács ajánlásának nem tesz eleget, a békéltető testület - a fogyasztó nevének megjelölése nélkül - jogosult a jogvita tartalmának rövid leírását és az eljárás eredményét - legkorábban az ajánlásnak a vállalkozás részére történt kézbesítésétől számított hatvan nap elteltével - nyilvánosságra hozni.

A fenti időszakban 23 ajánlás nyilvánosságra hozatalára nyílt lehetőség. A tevékenységi körök az alábbiak voltak ezen ajánlások esetében:

A kép eltávolítva.

A tevékenységi körök megoszlása az alábbi volt az adott időszakban nem teljesített ajánlások esetén:

A kép eltávolítva.

A nem teljesített ajánlások ide kattintva érthetőek el.

A fenti időszakra vonatkozó nem teljesített ajánlások és nem együttműködő vállalkozások részletes elemzése ide kattintva érthető el, a letölthető dokumentumok mappában.