Szavazások, eredmények, érdekességek

„Honnan szerzett tudomást a békéltető testületekről?”– tettük fel a kérdést a Budapesti Békéltető Testület honlapjára kattintóknak. Nos, a válaszadók közel 30%-a a hatósági tájékoztatás (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) alapján jutott el a békéltetőkhöz, és azon belül a Budapesti Békéltető Testülethez. Jelentős azok száma, akik a jogszabály ismerete alapján érték el a testületet (20%), és sokan (16%) hallottak ismerősök által ezen alternatív vitarendezési fórumról. Csak kevesen értesültek társadalmi szervezetektől és a sajtóból (4-4%) a békéltető testületekről, jelentős ugyanakkor az „egyéb” kategóriát bejelölők száma (25%). 

Ezt követően azt kérdeztük az olvasóktól, hogy van-e bármilyen tapasztalatuk a békéltető testületi eljárást illetően. A válaszadók 41%-a részt vett már fogyasztóként ilyen eljárásban, közel 3%-uk vállalkozásként volt jelen, 12%-uk csak hallomásból ismeri az eljárást. 28% válaszolta, hogy tapasztalata ugyan nincs, de tud a békéltető testületi eljárás lehetőségéről, 13% viszont még soha nem hallott róla. Közel 4% kattintott az „igen, békéltető testületi tag vagyok” lehetőségre. 

Elég egyértelmű választ kaptunk az olvasóktól arra, „köteleznék-e a vállalkozásokat a személyes meghallgatáson történő részvételre?”. 82% igennel reagált, mindössze 18% nemmel. Hasonló eredmény született az „ön szerint elegendő a nyilvánosságra hozatal jogkövetkezménye a vállalkozás együttműködési hajlandóságának növelésére?” kérdésre – ezúttal 80% vélte, hogy nem, míg 20%, hogy igen, elegendő. 

Még most is zajlik, és rendkívül érdekes eredményeket hoz az „Ön szerint mi a hatékony megoldás a vállalkozások együttműködési hajlandóságának növelésére?” szavazásunk. A jelenlegi állás szerint 43% véli úgy, hogy súlyos hatósági szankciók szükségesek, akár az üzletbezárás is, 29% gondolja azt, hogy pénzbírsággal kell sújtani a nem együttműködő vállalkozásokat, 21% javasolja a pozitív lista létrehozását az együttműködő vállalkozások számára, és mindösszesen 7% szerint elegendő következmény a nyilvánosságra hozatal (feketelista).