Üdülési jog – semmis-e a szerződés, ha a vállalkozás nem teljesíti tájékoztatási kötelezettségét?

A Testület az alábbiakban összefoglalja a kapcsolódó tudnivalókat a fogyasztói tudatosság javítása érdekében:

I. A vállalkozást terhelő előzetes tájékoztatási kötelezettség

A bevezetőben említett szerződések esetén a szállás időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről szóló 141/2011. (VII. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) előírásait kell alkalmazni.

A vállalkozásokat ez alapján szigorú és előzetes, írásos tájékoztatási kötelezettség terheli, amely kétirányú.

Egyrészt ki kell, hogy terjedjen a szerződés fontosabb elemeire, a szolgáltatás jellemzőire, emellett pedig a fogyasztót megillető tizennégy napos indokolás nélküli elállási jog mibenlétéről, a kapcsolódó fontos tudnivalókról is számot kell adnia.

I.1. Általános tájékoztatás a szerződés lényeges jegyeire vonatkozóan

A Korm. rendelet értelmében a vállalkozások előre meghatározott tartalommal kötelesek tájékoztatást adni ingyenesen a szolgáltatás leglényegesebb jellemzőiről:

„Korm. rendelet 5. § (1) A vállalkozás köteles a fogyasztó szerződési nyilatkozatának megtétele előtt kellő időben, írásban az 1–4. mellékletben szerződéstípusok szerint meghatározott tartalommal, díjmentes tájékoztatást nyújtani (a továbbiakban: írásbeli tájékoztató).”

Ennek keretében egy sor olyan információt szükséges megadni a fogyasztó számára, amely elengedhetetlen a tudatos döntéshozatalhoz. Így ide tartozik többek között az általa fizetendő ellenértékről, valamint a még felmerülő, kötelező költségekről szóló tájékoztatás, a szolgáltatás leírása, a fogyasztót terhelő költségek lebontva az egyes szolgáltatásokra. Ugyancsak tájékoztatást kell nyújtani többek közt az igénybe venni kívánt létesítményekről vagy épp arról is, amennyiben ez még további fizetési kötelezettséggel jár a fogyasztóra nézve.

A fenti felsorolás csak példálózó jellegű és azokat teljes terjedelmében a Korm. rendelet mellékletei tartalmazzák (1-4. számú melléklet).

I.2. Az indokolás nélküli elállási jogra vonatkozó figyelemfelhívás

Az előzetes tájékoztatás része egyúttal az is, hogy a fogyasztót megillető tizennégy napos indokolás nélküli elállási jogra is fel kell hívni a figyelmet: 

„Korm. rend. 6. § (2) A szerződés megkötését megelőzően a vállalkozás köteles a fogyasztó figyelmét külön felhívni:

a)a fogyasztót megillető elállási jogra és az annak gyakorlására nyitva álló határidőre, továbbá

b)arra, hogy az elállási jog gyakorlására nyitva álló határidő alatt a vállalkozás a fogyasztótól nem követelhet és nem fogadhat el a 13. §-ban meghatározott részteljesítést.”

Itt érdemes megemlíteni, hogy a fogyasztóval aláírásra kerülő szerződésnek tartalmaznia kell az indokolás nélküli elállási jogra vonatkozóan egy újabb formanyomtatványt is (5. számú melléklet). 

II. A tájékoztatási kötelezettség megsértéséhez fűződő szankció

Amennyiben a vállalkozás megsérti a fogyasztóval szemben meghatározásra került tájékoztatási kötelezettségét, ahhoz a Korm. rendelet egységes szankciót fűz. Ez alapján pedig meghosszabbodik az a határidő, amely alatt a fogyasztó gyakorolhatja az őt megillető indokolás nélküli elállási jogot.

Alapesetben ugyanis csak a szerződés megkötése napjától, ha pedig e dokumentumot csak később kapja kézhez, akkor ez utóbbitól számított tizennégy napon belül illeti meg ez a jog.

II.1. Az indokolás nélküli elállási jogról történő tájékoztatás elmulasztásának következménye

Amennyiben a fogyasztóval aláírt szerződés nem tartalmazta az indokolás nélküli elállási jogról szóló kötelező tájékoztatást, akkor ennek következménye az lesz, hogy a tizennégy nap helyett a szerződés kézhezvételének napjától számított egy év és tizennégy napon belül állhat el indokolás nélkül a szerződéstől a fogyasztó.

Ha viszont a vállalkozás a szerződés kézhezvételének napjától számított egy éven belül megadja e tájékoztatást a vonatkozó formanyomtatvány rendelkezésre bocsátásával, akkor a fogyasztó az ettől a naptól számított tizennégy napon belül állhat el indokolás nélkül.

II.2. A szerződéskötést megelőző általános tájékoztatási kötelezettség megsértésének szankciója

Ha a vállalkozás a már ismertetettek szerint az általános tájékoztatási kötelezettségét nem teljesítené, akkor attól a naptól számítva három hónap és tizennégy hónapon belül állhat el indokolás nélkül a fogyasztó a szerződéstől, hogy kézhez vette annak példányát.

Itt is persze előfordulhat az az eset, hogy a vállalkozás időközben mégis teljesíti tájékoztatási kötelezettségét. Ha a szerződés kézhezvételének napjától számított három hónapon belül kerülne erre sor, akkor a fogyasztó e tájékoztatás megadásától számított tizennégy napig gyakorolhatja az indokolás nélküli elállási jogot.

A fentiekből jól látszik, hogy a Korm. rendeletben nem került meghatározásra az, hogy a tájékoztatási kötelezettség megsértése egyúttal a szerződés semmisségét eredményezné, hanem az csak és kizárólag az indokolás nélküli elállási jog gyakorolhatóságára vonatkozó határidőt hosszabbítja meg.

1. melléklet a 141/2011. (VII. 21.) Korm. rendelethez

Tájékoztatási formanyomtatvány a szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződésekhez

1.

A vállalkozás(ok)ra vonatkozó információk

1.1.

A vállalkozás neve

1.2.

Székhelye

1.3.

Jogi formája

2.

A szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződés tárgya

2.1.

A szerződés tárgyát képező szállás rövid leírása

2.1.1.

A szállás címe, helyrajzi száma

2.1.2.

Főbb fizikai jellemzői

2.1.3.

Tulajdonos(ok)

2.2.

A szerződés tárgyát képező jog

2.2.1.

Jogi tartalma

2.2.2.

Gyakorlásának pontos időtartama és szükség esetén érvényességi ideje

2.2.3.

Az az időpont, amikor a fogyasztó megkezdheti a szerződésből eredő jog gyakorlását

2.2.4.

Ha a szerződés építés alatt álló meghatározott ingatlanra vonatkozik, a szállás és a szolgáltatások/létesítmények elkészültének/igénybevehetősége kezdetének időpontja

3.

Az ellenérték

3.1.

A jogok megszerzéséért fizetendő ellenérték

3.2.

A szerződésben foglalt további kötelező költségek típusa, leírása és összege

4.

A szerződéshez kapcsolódó egyéb szolgáltatások

4.1.

Alapszolgáltatások

4.1.1.

A szolgáltatás leírása

4.1.2.

A fogyasztót terhelő költségek az egyes szolgáltatásokra lebontva

4.2.

Alapszolgáltatáson kívüli szolgáltatásként igénybe vehető létesítmények

4.2.1.

Létesítmények összefoglaló leírása

4.2.2.

A létesítmények külön térítés ellenében vehetők igénybe. Igen/nem

4.2.3.

A 4.2.2. pont alapján fizetendő térítési díjak részletezve

5.

Csererendszer

5.1.

Igénybe vehető-e? Igen/nem

5.2.

A csererendszer megnevezése

5.3.

A tagság/csere költsége

6.

Magatartási kódex

6.1.

A vállalkozás magatartási kódex tagja. Igen/nem

6.2.

A magatartási kódex(ek) megnevezése

7.

Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról

7.1.

Elállási jog

7.1.1.

A fogyasztó írásban indokolás nélkül elállhat a szerződéstől – ideértve az előszerződést is – annak

a) megkötése napjától, vagy

b) ha az későbbi időpontban történik, annak kézhezvétele napjától

számított tizennégy napon belül (a továbbiakban: elállási jog).

7.1.2.

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a szálláshely időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.

7.2.

A fogyasztó nem kötelezhető a szerződésben meghatározottakon túl költségek viselésére.

7.3.

A nemzetközi magánjog szerint a szerződésre a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam jogától eltérő jog is alkalmazható, és az esetleges viták esetén a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam bíróságaitól eltérő bíróságokhoz is lehet fordulni.

A fogyasztó aláírása a 7. pontban foglaltak vonatkozásában:

8.

Részletes tájékoztatás (Ha ebben a tájékoztatóban nincs megadva, a tájékoztatás elérhetősége)

8.1.

A szerződés tárgyát képező jogokról

8.1.1.

a szerződés tárgyát képező jog gyakorlásának feltételei azon EGT-állam(ok) területén, ahol az érintett ingatlan, illetve ingatlanok található(k), továbbá tájékoztatás arról, hogy az említett feltételek teljesültek-e, illetve ha nem, milyen feltételeket kell még teljesíteni,

8.1.2.

ha a szerződés több szálláslehetőség közül választható szállás birtokbavételének jogát biztosítja, tájékoztatás a fogyasztó bármely szálláslehetőség bármikor történő használatára vonatkozó lehetőségének korlátairól.

8.2.

A szerződés tárgyát képező ingatlanról

8.2.1.

ha a szerződés egy meghatározott ingatlanra vonatkozik, az ingatlan és helyszíne pontos és részletes leírása; ha a szerződés ingatlanok egy csoportjára („multi-resorts”) vonatkozik, az ingatlanok és helyszínük megfelelő leírása; ha a szerződés ingatlannak nem minősülő szállásra vonatkozik, a szállás és a létesítmények megfelelő leírása,

8.2.2.

a fogyasztó által jelenleg vagy a későbbiekben igénybe vehető szolgáltatások (villamos energia, víz, karbantartás, hulladékszállítás) és az igénybevétel feltételei,

8.2.3.

adott esetben a fogyasztó által jelenleg vagy a későbbiekben igénybe vehető közös létesítmények, például úszómedence, szauna stb. és az igénybevétel feltételei.

8.3.

Az építés alatt álló szállásra vonatkozó további követelményekről (szükség esetén)

8.3.1.

a szállás és a szállást teljes mértékben működőképessé tévő szolgáltatások (gáz, villamos energia, víz és telefoncsatlakozás), valamint a fogyasztó által igénybe vehető létesítmények kiviteli állapota,

8.3.2.

a szállás és a szállást teljes mértékben működőképessé tévő szolgáltatások (gáz, villamos energia, víz és telefoncsatlakozás) elkészülésének határideje, valamint a fogyasztó által igénybe vehető létesítmények elkészülésének ésszerűen megbecsült határideje,

8.3.3.

az építési engedély száma, az azt kibocsátó, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság, illetve hatóságok neve(i) és teljes címe(i),

8.3.4.

a szállás elkészülésére vonatkozó biztosíték vagy a szállás elkészülésének elmaradása esetén a befizetett összegek visszatérítésére vonatkozó biztosíték, továbbá adott esetben az ilyen biztosítékok alkalmazásának feltételei.

8.4.

A költségekről

8.4.1.

a szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződéshez kapcsolódó valamennyi költség pontos és megfelelő leírása; a költségek fogyasztóra való áthárítása, felosztása módjának, valamint annak pontos és megfelelő leírása, hogy a költségek milyen módon és mikor emelhetők; az ingatlan birtokbavételéhez kapcsolódó díjak, a jogszabályban kötelezően előírt díjak (például adók és illetékek) és az adminisztratív költségek (például ügyvezetés, karbantartás és javítások) kiszámításának módja,

8.4.2.

adott esetben tájékoztatás arról, terheli-e a szállást díj, az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett jelzálogjog, önálló zálogjog vagy bármely más dologi jog.

8.5.

A szerződés fogyasztó általi felbontásáról

 

a szerződés felbontására vonatkozó tájékoztatás megjelölve a szerződés felbontásának feltételeit, jogkövetkezményeit, a kiegészítő szerződés felbontásának módját és jogkövetkezményeit.

8.6.

Kiegészítő tájékoztatás

8.6.1.

az ingatlan karbantartásának, javításának, továbbá igazgatásának és ügyvezetésének szabályaira vonatkozó tájékoztatás, beleértve a fogyasztóknak az e kérdésekre vonatkozó döntések befolyásolására, illetve az ezekben való részvételére vonatkozó lehetősége módját,

8.6.2.

a szerződéses jogok viszontértékesítésével kapcsolatos rendszerben való részvétel lehetőségére vonatkozó tájékoztatás, tájékoztatás a vonatkozó rendszerről, valamint az e rendszer keretében történő viszontértékesítéshez kapcsolódó költségek megadása,

8.6.3.

a szerződéssel összefüggő – például az ügyvezetési döntésekre, a költségek emelésére, valamint a kérdések és panaszok kezelésére vonatkozó –, a kereskedővel való kapcsolattartás céljából rendelkezésre álló nyelv(ek) meghatározása,

8.6.4.

a peren kívüli vitarendezés lehetőségére vonatkozó információk.

A fogyasztó aláírása, amellyel elismeri, hogy a tájékoztató egy példányát átvette:

    

 

 

 

 

 

 

2. melléklet a 141/2011. (VII. 21.) Korm. rendelethez

Tájékoztatási formanyomtatvány a hosszú távra szóló üdülési termékre vonatkozó szerződésekhez

1.

A vállalkozás(ok)ra vonatkozó információk

1.1.

A vállalkozás neve2

1.2.

Székhelye

1.3.

Jogi formája

2.

A hosszú távra szóló üdülési termékre vonatkozó szerződés tárgya

2.1.

A szerződés tárgyát képező jog

2.1.1.

Jogi tartalma

2.1.2.

Gyakorlásának pontos időtartama és szükség esetén érvényességi ideje

2.1.3.

Az az időpont, amikor a fogyasztó megkezdheti a szerződésből eredő jog gyakorlását

3.

Az ellenérték

3.1.

A jogok megszerzéséért egy összegben vagy időszakonként visszatérően járó, illetve rendszeresen fizetendő ellenérték, ideértve a kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzájutásért teljesítendő ellenértéket is.

3.2.

Részletfizetés esetén az ütemezés, feltüntetve az éves részleteket és azok esedékességének időpontját

3.3.

Arra vonatkozó tájékoztatás, hogy a szerződés időtartamának első évét követően a további részletek módosíthatók

3.4.

A szerződésben foglalt további kötelező költségek típusa, leírása és összege

4.

A szerződéshez kapcsolódó egyéb szolgáltatások

4.1.

Alapszolgáltatások

4.1.1.

A szolgáltatás leírása

4.1.2.

A fogyasztót terhelő költségek az egyes szolgáltatásokra lebontva

4.2.

4.2.1.

Az arra való utalás, hogy részét képezik-e a költségeknek

4.2.2.

Ha nem, az annak igénybevételével felmerülő többletköltségek részletezése

5.

Magatartási kódex

5.1.

A vállalkozás magatartási kódex tagja. Igen/nem

5.2.

A magatartási kódex(ek) megnevezése

6.

Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról

6.1.

Elállási jog

6.1.1.

A fogyasztó írásban indokolás nélkül elállhat a szerződéstől – ideértve az előszerződést is – annak

a) megkötése napjától, vagy

b) ha az későbbi időpontban történik, annak kézhezvétele napjától

számított tizennégy napon belül (a továbbiakban: elállási jog).

6.1.2.

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.

6.1.3.

A fogyasztót az éves részlet megfizetésére vonatkozó fizetési felszólítás kézhezvételétől számított tizennégy naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől.

6.2.

A fogyasztó nem kötelezhető a szerződésben meghatározottakon túl költségek viselésére.

6.3.

A nemzetközi magánjog szerint a szerződésre a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam jogától eltérő jog is alkalmazható, és az esetleges viták esetén a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam bíróságaitól eltérő bíróságokhoz is lehet fordulni.

A fogyasztó aláírása a 6. pontban foglaltak vonatkozásában:

    

7.

Részletes tájékoztatás (Ha ebben a tájékoztatóban nincs megadva, a tájékoztatás elérhetősége)

7.1.

A szerződés tárgyát képező jogokról

a hosszú távra szóló üdülési termékre vonatkozó szerződés alapján a jövőben igénybe vehető kedvezmények úgy, hogy példaként bemutatásra kerüljenek a megelőző év ugyanazon szezonjának ajánlatai, és részletesen azon korlátozások, amelyek a megjelölt jogok gyakorlását befolyásolhatják.

7.2.

A szerződés fogyasztó általi felbontásáról

a szerződés felbontására vonatkozó tájékoztatás, megjelölve a szerződés felbontásának feltételeit, jogkövetkezményeit, a kiegészítő szerződés és hitel megállapodás felbontásának módját és jogkövetkezményeit

7.3.

Kiegészítő tájékoztatás

7.3.1.

a szerződéssel összefüggő – például a kérdések és panaszok kezelésére vonatkozó –, a kereskedővel való kapcsolattartás céljából rendelkezésre álló nyelv(ek) meghatározása,

7.3.2.

a peren kívüli vitarendezés lehetőségére vonatkozó információk.

A fogyasztó aláírása, amellyel elismeri, hogy a tájékoztató egy példányát átvette:

    

 

 

 

 

 

 

 

 

3. melléklet a 141/2011. (VII. 21.) Korm. rendelethez

Tájékoztatási formanyomtatvány a viszontértékesítési szerződésekhez

1.

A vállalkozás(ok)ra vonatkozó információk

1.1.

A vállalkozás neve3

1.2.

Székhelye

1.3.

Jogi formája

2.

A viszontértékesítési szerződés tárgya

2.1.

A szerződés tárgyát képező szolgáltatás rövid leírása

2.2.

A szerződés tárgyát képező jog időtartama

3.

Ellenérték

3.1.

A szolgáltatás igénybevételéért fizetendő ellenérték

3.2.

A szerződésben foglalt további kötelező költségek típusa, leírása és összege

4.

Magatartási kódex

4.1.

A vállalkozás magatartási kódex tagja. Igen/nem

4.2.

A magatartási kódex(ek) megnevezése

5.

Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról

5.1.

Elállási jog

5.1.1.

A fogyasztó írásban indokolás nélkül elállhat a szerződéstől – ideértve az előszerződést is – annak

a) megkötése napjától, vagy

b) ha az későbbi időpontban történik, annak kézhezvétele napjától

számított tizennégy napon belül (a továbbiakban: elállási jog).

5.1.2.

A fogyasztóval viszontértékesítési szerződést kötő vállalkozás a viszontértékesítési szerződés tárgyát képező szerződés megkötéséig vagy a viszontértékesítési szerződés egyéb okból történő megszűnéséig a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést, semmilyen jogcímen nem követelhet, és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó bármilyen jogcímen a viszontértékesítési szerződéssel kapcsolatban harmadik személy részére teljesít.

5.2.

A fogyasztó nem kötelezhető a szerződésben meghatározottakon túl költségek viselésére.

5.3.

A nemzetközi magánjog szerint a szerződésre a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam jogától eltérő jog is alkalmazható, és az esetleges viták esetén a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam bíróságaitól eltérő bíróságokhoz is lehet fordulni.

A fogyasztó aláírása az 5. pontban foglaltak vonatkozásában:

    

6.

Részletes tájékoztatás (Ha ebben tájékoztatóban nincs megadva, úgy annak elérhetőségi helye)

6.1.

Kiegészítő tájékoztatás

6.1.1.

a szerződéssel összefüggő – például a kérdések és panaszok kezelésére vonatkozó –, a kereskedővel való kapcsolattartás céljából rendelkezésre álló nyelv(ek) meghatározása,

6.1.2.

a szerződés fogyasztó általi felbontására vonatkozó tájékoztatás, megjelölve a szerződés felbontásának feltételeit, jogkövetkezményeit, a kiegészítő szerződés és hitelmegállapodás felbontásának módját és jogkövetkezményeit,

6.1.3.

a peren kívüli vitarendezés lehetőségére vonatkozó információk.

A fogyasztó aláírása, amellyel elismeri, hogy a tájékoztató egy példányát átvette:

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. melléklet a 141/2011. (VII. 21.) Korm. rendelethez

Tájékoztatási formanyomtatvány a csereszerződésekhez

1.

A vállalkozás(ok)ra vonatkozó információk

1.1.

A vállalkozás neve4

1.2.

Székhelye

1.3.

Jogi formája

2.

A csereszerződés tárgya

A termék rövid leírása

2.1.

A szerződés tárgyát képező jog

2.1.1.

Jogi tartalma

2.1.2.

Gyakorlásának pontos időtartama és szükség esetén érvényességi ideje

2.1.3.

Az az időpont, amikor a fogyasztó megkezdheti a szerződésből eredő jog gyakorlását

3.

Az ellenérték

3.1.

A tagság díjaként fizetendő ellenérték

3.2.

A szerződésben foglalt további kötelező költségek típusa, leírása és összege

4.

A szerződéshez kapcsolódó egyéb szolgáltatások

4.1.

Alapszolgáltatások

4.1.1.

A szolgáltatás leírása

4.1.2.

A fogyasztót terhelő költségek az egyes szolgáltatásokra lebontva

4.2.

4.2.1.

Az arra való utalás, hogy részét képezik-e a költségeknek

4.2.2.

Ha nem, az annak igénybevételével felmerülő többletköltségek részletezése

5.

Magatartási kódex

5.1.

A vállalkozás magatartási kódex tagja. Igen/nem

5.2.

A magatartási kódex(ek) megnevezése

6.

Általános tájékoztatás az elállási jogról és a jog- és fórumválasztásról

6.1.

Elállási jog

6.1.1.

A fogyasztó írásban indokolás nélkül elállhat a szerződéstől – ideértve az előszerződést is – annak

a) megkötésének napjától, vagy

b) – ha az későbbi – annak kézhezvételének napjától

számított tizennégy napon belül (a továbbiakban: elállási jog).

Ha a csereszerződésre a szállás időben megosztott használati jogára vonatkozó szerződéssel együtt és azzal egy időben tesznek ajánlatot, mindkét szerződésre ugyanaz az elállási határidő vonatkozik.

6.1.2.

A vállalkozás a fogyasztó számára az elállásra nyitva álló határidő lejárta előtt a fogyasztótól fizetést vagy kötelezettségvállalást, így különösen előleget, biztosítékot, számlán lévő pénz zárolását, kifejezett tartozás-elismerést semmilyen jogcímen nem követelhet és nem fogadhat el. A tilalom kiterjed minden olyan fizetésre és kötelezettségvállalásra, amelyet a fogyasztó a csereszerződéssel kapcsolatban bármilyen jogcímen harmadik személy részére teljesít.

6.2.

A fogyasztó nem kötelezhető a szerződésben meghatározottakon túl költségek viselésére.

6.3.

A nemzetközi magánjog szerint a szerződésre a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam jogától eltérő jog is alkalmazható, és az esetleges viták esetén a fogyasztó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye szerinti EGT-állam bíróságaitól eltérő bíróságokhoz is lehet fordulni.

A fogyasztó aláírása a 6. pontban foglaltak vonatkozásában:

    

7.

Részletes tájékoztatás (Ha ebben a tájékoztatóban nincs megadva, a tájékoztatás elérhetősége)

7.1.

A csererendszer működése, a csere lehetősége és módozatai, tájékoztatás arról, hogy a fogyasztót megillető időben megosztott használati jog milyen értéket képvisel a csererendszerben a konkrét cserelehetőségeket bemutató példatár ismertetésével

7.2.

A rendelkezésre álló üdülőhelyek és a csererendszerben részt vevő tagok száma, ideértve a fogyasztó által választott egyes szállások igénybevehetőségére vonatkozó – például a csúcsidőszakokban a megnövekedett keresletből adódó – bármely korlátot, az igénybevételt jóval megelőző foglalás esetleges szükségességét, valamint a fogyasztó által a csererendszerbe bevitt időben megosztott használati jogból eredő választási lehetőségek bármilyen korlátozásának feltüntetését

7.3.

Az ingatlanok és azok helyszínének leírása; ha a szerződés ingatlannak nem minősülő szállásra vonatkozik, a szállás és a létesítmények megfelelő leírása; annak leírása, hogy hol juthat a fogyasztó további tájékoztatáshoz

7.4.

A csere létrejöttét megelőzően az egyes javasolt cserékről és bármely, a fogyasztót az adott csere tekintetében terhelő további költségekről

7.5.

A szerződés fogyasztó általi felbontásáról

A szerződés felbontására vonatkozó tájékoztatás, megjelölve a szerződés felbontásának feltételeit, jogkövetkezményeit, a kiegészítő szerződés és hitelmegállapodás felbontásának módját és jogkövetkezményeit

7.6.

Kiegészítő tájékoztatás

7.6.1.

A szerződéss