Várhatóan megoldódik az „átparkolás” problémája a fővárosban

A jogszabályban 30/2010. (V.I. 4.) Főv. Kgy. rendeletben meghatározásra került 2014. augusztus 15-től, hogy nem minősül díjfizetés nélküli várakozásnak a gépjárművel két szomszédos kerületet határoló területen való parkolás abban az esetben ha:

a)      a parkolójegyet a szomszédos kerületi önkormányzat területén, azonos díjövezetben elhelyezett parkolójegy-kiadó automatánál váltották meg, vagy

b)      a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszert a szomszédos kerületi önkormányzat területén azonos díjövezetre érvényes kóddal indították el.

Ezen információkról pedig a fogyasztót tájékoztatni kell a pótdíj kiszabásáról szóló értesítésben.

A többi szabály nem változott, így a parkolás-üzemeltetőnek a kijelölt várakozási övezetekben táblán jelezni kell a díjfizetési kötelezettséget, illetve azt az időszakot, amikor ennek eleget kell tenni, valamint a maximális várakozási időtartamot. Külön táblán vagy a jegykiadó automatán (ha van) információt kell nyújtani a parkolás-üzemeltető nevéről, címéről, telefonszámáról, a várakozási díj és a pótdíj összegéről, illetve arról a területről, amelyre az automatából parkolójegy váltható. Ezek a rendelkezések olyan közúti várakozóhelyek esetében is érvényesek, amelyek ugyan nem tartoznak a várakozási övezetekbe, de tábla jelzi, hogy a parkolás díjfizetéshez kötött.

Értelemszerűen nem módosult az sem, hogy a megjelölt időszakban várakozási díjat szükséges fizetni, ami vagy parkolójegy automatánál váltott jeggyel vagy mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszerben az arra a díjövezetre érvényes kóddal történő parkolás megindításával történik. Ritkább eset, de előfordulhat az is, hogy ún. kézi beszedésű parkolójeggyel kell megfizetni a díjat. A mozgásában korlátozott személyeknek pedig a számukra kiadott eredeti és érvényes parkolási igazolványt, a gépjármű első szélvédője mögött jól látható módon kell elhelyezni, mert csak ezzel parkolhatnak ingyenesen.

A rendelet három olyan esetet határoz meg, amikor mentesül a büntetés megfizetése alól az a fogyasztó, aki az ellenőrzés napjától számított 5 munkanapon belül bemutatja a parkolási társaság ügyfélszolgálati irodájában az eredeti parkolójegyét vagy a parkolási igazolványát.

1)      Az első ilyen, mikor a gépjármű üzembentartója az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel rendelkezett, de azt nem a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosítva, teljes egészében láthatóan, olvasható módon helyezte el.

2)       A jogszabály által másik nevesített eset, amikor az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő.

3)      A harmadik eset a mozgásában korlátozott személyekre vonatkozik, amikor ugyan elhelyezték a szélvédő mögött a parkolási igazolványt, de az nem teljes egészében látható vagy hátlappal felfelé lett kitéve a műszerfalra.

Fontos tudni: havonta csak egy alkalommal lehet élni a parkolás jogosságát igazoló szelvénynek a bemutatásával az ügyfélszolgálaton, ezért mindig óvatosnak kell lenni, hogy a megfelelő helyre kerüljön ki a parkolójegy vagy parkolási igazolvány és ne fussunk ki a rendelet által biztosított 5 perces türelmi időből sem. A jogszabály 5 munkanapos jogvesztő határidőt nevesít, ami azt jelenti, hogy ezen idő már nem élhet a fogyasztó a bemutatás lehetőségével, azaz megszűnik a jogosultsága ezzel a pótdíj törlésére.

Vegyünk egy példát: ha valaki 5 munkanap után jelzi csak a parkolási társaságnak, hogy önhibáján kívüli ok (pl.: betegség) miatt mulasztotta el bemutatni a parkolójegyét vagy parkolási igazolványát, nem fog mentesülni a büntetés alól.

A Budapesti Békéltető Testület reményei szerint a bemutatott új szabályozásnak köszönhetően megoldásra kerül ez a régóta fennálló probléma, amelynek kapcsán már számtalan fogyasztó fordult a Testülethez a parkolási céggel fennálló vita ingyenes és gyors megoldása érdekében.