Mire érdemes figyelniük a kávét fogyasztó fogyasztóknak?

2009 óta már hivatalosan is szeptember 29-én tartják a kávé világnapját. Mivel a kávé a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital, nyilvánvalóan megérdemel egy saját napot. Ami a világ kávéfogyasztását illeti, az Egyesült Államokban fogy a legtöbb kávé, egy főre leosztva azonban a finnek viszik a prímet, akik akár napi 5 csészével is elfogyasztanak.

Magyarországon 10 emberből 8 kávéfogyasztó, és a tej a legnépszerűbb kiegészítő. Itthon a markánsabb ízű, erős kávék hódítanak. Mi, magyarok Európában az évi 2-2,5 kilogrammos kávéfogyasztással nem számítunk a komoly kávékedvelő nemzetek közé. Néhány példát említve, a finnek évente csaknem 12 kilogramm kávét fogyasztanak, az olaszok háromszor, a spanyolok kétszer többet isznak, mint mi (5,7 és 4,5 kiló/év). Négy kávéfogyasztóból három a klasszikus pörkölt kávékat részesíti előnyben, ugyanakkor a fiatalabbak között egyre népszerűbbek az instant kávék és a kapszulás megoldások is.

Fogyasztóvédelmi szemmel mit is nevezhetünk kávénak? A Magyar Élelmiszerkönyv (továbbiakban: MÉ) 2-231 számú irányelve alapján a kávé egyfajta nyerskávéból vagy többfajta nyerskávé keverékéből pörköléssel kávéital készítésére és ezáltal emberi fogyasztásra alkalmassá tett termék. A kávén kívül más hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Koffeintartalma több mint 0,8%. A pörkölt kávészemek kívül-belül egyenletesen barna színűek. Szemes vagy őrölt kávéként kerül forgalomba.

A MÉ 1-3-1999/4 számú előírása alapján az instant kávé olyan termék, amelyet a pörkölt kávéból kizárólag vizes extrakcióval különböző koncentrációban nyernek, kizárva mindenféle savas vagy lúgos hidrolízises eljárást. A kivonat tartalmazza a kávé oldódó és aromatikus összetevőit, de tartalmazhat a kávéból származó oldhatatlan olajokat és nyomokban egyéb oldhatatlan anyagokat, amelyeket technikailag lehetetlen eltávolítani.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak e világnap alkalmából készített kiadványában nyolc féle, hazai piacon kapható őrölt-pörkölt kávét és hét féle instant kávét vettek vizsgálat alá. Az adatokból kiderül, hogy egy csésze instant kávéban kb. 40-50 mg koffein található, míg ez az arány pörkölt kávé esetén 77 mg-tól akár 133 mg-ig is terjedhet.

Fontos tudni, hogy az EFSA (European Food Safety Authority) tanulmánya szerint felnőtteknek maximum 400 mg, terhes- és szoptató nőknek (a magzat, illetve a csecsemő szempontjából) maximum 200 mg koffein napi fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát.

forrás: http://www.tudatos.info.hu/uploads/document_storage/DocumentText_20/NFH_kiadvany_A5_kave.pdf